Няма нищо по-разочароващо от това да отворите пакет с брашно и да откриете, че в него вече се е настанила нежелана компания - гъгрици. Тези дребни насекоми не само развалят вкуса и аромата на продукта, но и правят съхранението му рисковано за здравето.
Макар и да изглеждат безобидни, гъгриците се размножават бързо и могат да се пренесат и в други сухи храни. Ето защо в този случай превенцията е най-добрият подход, а тя започва още с купуването на продукта и правилното му съхранение.
Първата и най-важна стъпка е да взимате брашно от магазини, в които знаете, че стоката не се застоява. Ако пакетът изглежда прашен, съмнителен или с нарушена опаковка, по-добре го купувайте.
След като занесете брашното вкъщи, не го оставяйте в хартиения плик. Прехвърлете го в плътно затворен стъклен или пластмасов съд с капак. Херметичното съхранение не позволява на нови насекоми да достигнат до брашното и така се ограничава рискът от появата на други насекоми. Ако обаче яйцата на гъгриците вече са попаднали в продукта още при производството, за жалост те могат да се развият независимо от опаковката.
Хладилникът или дори фризерът също могат да бъдат ваш съюзник. Ако имате място, съхранявайте брашното в хладилник - ниската температура забавя развитието на ларвите и пречи на гъгриците да се размножават. Добра идея е, щом купите нов пакет брашно, да го поставите във фризер за 48 часа, което ефективно унищожава всякаква възможност за наличието на яйца.
Друго изпитано средство е да поставите в съда с брашното естествени репеленти като дафинов лист, карамфил или цели зърна черен пипер. Техният аромат отблъсква гъгриците и действа превантивно срещу появата им. Същият ефект има и чесънът, макар ароматът му да не е съвсем приятен за всички хора. Важно е и да не съхранявате брашното в близост до вече заразени с тези насекоми продукти. Веднъж появили се, гъгриците лесно се прехвърлят в ориз, боб, леща и други сухи храни.
Важно е периодично да проверявате съдържанието на бурканите и кутиите в кухнята, особено ако съхранявате брашно дълго време. Добре е, когато се зареждате с ново количество брашно, да почиствате съда, в който го съхранявате, внимателно преди да го използвате отново.
Вниманието към тези на пръв поглед дребни детайли са гаранция, че следващият път, щом отворите буркана с брашното, няма да се натъкнете на нежелани изненади.