Оризът е сред основните хранителни продукти в много държави по света. Знаем ли обаче как да го съхраняваме правилно, след като сме го купили от магазина?
Има не малко често срещани грешки, които се допускат в тази ситуация. Някои от тях дори са способни да намалят срока на годност на ориза, а когато е вече сготвен и не се съхранява по правилния начин, той може да бъде опасен за здравето.
Днес обаче ще обърнем внимание на трите най-често допускани грешки, когато оризът е все още в сурово състояние.
Съхранявате го на място, където е прекалено топло
Може да си мислите, че това няма никакво значение, но в действителност не е така. Оризът обича температурата да не бъде повече от 13-15 градуса, за да се запази в най-доброто си състояние. Тъй като в домашни условия това е прекалено трудно постижимо, тъмен шкаф в по-ниската част на кухненското обзавеждане е удачен вариант.
Избягвайте онези места, които са близо до печката, защото там оризът много бързо ще влоши качеството си. Ще забележите това по промяната на вкуса и текстурата му, когато го сготвите.
Оставяте го в пакетчето, вместо да го прехвърлите в подходящ съд
Фабрично затворената опаковка предпазва ориза от вредното влияние на кислорода и влагата. В момента, в който бъде отворена, процесът по влошаването му започва.
Вместо да увивате пакетчето с ластик или други подръчни средства, за да запазите останалата част от ориза, преместете го в подходящ съд с херметически затварящ се капак. Това ще гарантира доброто му качество за по-дълго.
Държите го на пряка слънчева светлина
За интериора на кухнята е чудесно решение да държите красиви стъклени буркани с продукти на открити места. Нито бобовите култури, нито оризът обаче ще издържат дълго време, съхранявани по този начин.
Ако кухнята ви е малка и нямате достатъчно място да приберете всички продукти в шкафовете, може да направите изключение и да се снабдите с непрозрачни съдове за съхранение с плътно затваряне.