Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Перфектните зелеви сарми: Пинизите, които трябва да знаете

Да се подготвим за празниците


Излишно е да споменаваме, че зелевите сарми са традиционно ястие в българската кухня, което не само че е изключително вкусно, но и почти винаги го свързваме с Коледа и Бъдни вечер, макар да имаме поводи да си го похапваме през цялата зима.

Всеки, който се е докосвал до процеса им на приготвяне обаче, знае много добре, че изискват внимание и търпение. Затова решихме да ви споделим няколко пиниза, с които зелевите ви сарми ще станат по-вкусни отвсякога.

Ппиниз 1: Изборът на зеле

Ако имате възможност, най-добре е да използвате кисело зеле, което е с по-тънки и крехки листа. Така ще навиете сармите по-лесно. В краен случай може да използвате прясно зеле, което трябва да се бланшира, за да омекне и да стане по-лесно за оформяне. Просто потопете листата му за няколко минути в гореща вода и след това ги шокирайте в ледена, за да спрете процеса на готвене.

Пиниз 2: Сочна плънка

Традиционната такава включва ориз, мляно месо, най-често свинско, и подправки. За да се получи сочна, оризът трябва да бъде предварително задушен с малко мазнина, така че да поеме вкусовете на подправките и да стане нежен. Можете да добавите и малко чубрица, черен пипер, кимион и малко червен пипер. За вегетарианска версия на сармите можете да замените месото с гъби или соев протеин, или изобщо да не търсите с какво да го заместите.

Пиниз 3: Навиването на сармите

За да не се разпадат по време на готвене, е важно да ги навивате стегнато, но пък не прекалено, за да не се пръснат, тъй като оризът ще се надува още. Важно е да започнете да навивате от долния край на листа и да оставите малко място в краищата, за да може плънката да изпълни сармата, без да излезе.

Снимка: iStock by Getty Images

Пиниз 4: Подреждането на сармите в тенджерата

Когато стигнете до тази част, първо покорийте дъното с няколко листа кисело зеле, за да предотвратите евентуалното им загаряне. Между редовете сарми също може да сложите нарязано кисело зеле, което да придаде допълнителен вкус.

Пиниз 5: Течността, в която се готвят сармите

За да бъдат те сочни и вкусни, а не блуткави, трябва да ги залеете със смес от топла вода и доматен сос или бульон. Някои добавят и малко вино, което ще им придаде по-специфичен вкус. Важно е да не залеете сармите с такова количество течност, което изисква ориза в тях, ако не искате да бъдат разварени или да останат сурови.

Пиниз 6: Времето за готвене

Зелевите сарми трябва да се готвят на бавен огън, за да може плънката да набъбне достатъчно и вкусовете да се смесят добре. Обикновено това отнема около 2-3 часа, като времето може да варира в зависимост от големината и дебелината на сармите. През това време е хубаво да ги проверявате и ако е необходимо, да добавяте малко топла вода, появи ли се опасност от прегаряне.

Ако времето ви позволява, оставете ги да престоят поне час след като ги свалите от огъня, за да станат още по-вкусни.

Следвайки тези пинизи, вашите зелеви сарми ще бъдат не само вкусни, но и перфектно приготвени всеки път.

Дайте оценка:

Тагове: сарми