Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Три постни вариации на любимите сарми

За разнообразие и наслада


Сармите са едно от най-разпространените и любими български ястия. Традиционно се ядат по Коледа, но и през останалите дни от годината са повече от чудесни.

Днес ще ви представим няколко техни алтернативи от националната ни кухня, с които да разбудим любопитството и експериментаторския ви дух.

Лозови сарми с ориз

Пернишко

Необходими продукти

  • Около 40-50 бр. лозови листа (ако са замразени, трябва да се попарят)
  • 1 ч.ч. ориз
  • ½ ч.ч. олио
  • 1 стрък праз
  • 50-60 г стафиди или сушени сини сливи
  • Сол и чубрица на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Задушете ситно нарязания праз в мазнината с малко вода, докато омекне.
  2. Прибавете ориза, нарязаните на парченца сушени плодове и подправете с чубрица и сол на вкус.
  3. Завийте сарми от лозовите листа, наредете ги в плитка тенджера, залейте ги с топла вода (количеството ѝ трябва да е съобразено с това от опаковката на ориза), затиснете ги с чиния и варете на тих огън до готовност.

Снимка: iStock by Getty Images

Зелеви сарми със зрял фасул и ориз

Елин Пелин

Необходими продукти:

  • 150 г зрял фасул
  • 150 г кромид лук
  • 100 г ориз
  • Около 1.2 кг кисела зелка
  • ½ ч.ч. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете боба предварително за няколко часа, след което го сварете и отцедете. Прибавете ситно нарязаният и задушен в част от мазнината лук, оризът и се овкусява с черен пипер и сол на вкус.
  2. От зелевите листа завийте сарми с готовата плънка, наредете в тенджера, на дъното на която предварително сте наредили няколко зелеви листа. Залейте с равни части вода и зелев сок и варете на тих огън.
  3. Преди да ги поднесете ги залейте с останалата мазнина, в която сте запържили червения пипер.

Снимка: iStock by Getty Images

Лозови сарми с леща

Великотърновско

Необходими продукти:

  • 35-45 бр. лозови листа (ако са замразени, трябва да се попарят)
  • 100 г леща
  • 50 г ориз
  • ½ ч.ч. олио
  • 1 глава лук
  • 150 г домати
  • 300 г картофи
  • 2 връзки магданоз
  • 1 връзка джоджен (заменете с две щипки сух, ако нямате пресен)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете предварително лещата за 4-5 часа в подсолена топла вода.
  2. Ситно нарязаният лук задушете в мазнината с малко вода заедно с червения пипер.
  3. Прибавете последователно настърганите на ренде картофи и домати, лещата и ориза, ситно нарязаните магданоз и джоджен, след което подправете със сол и черен пипер на вкус.
  4. Завийте сарми от листата и плънката, наредете ги в дълбока тенджера, залейте ги с топла вода според количеството на ориза, притиснете ги с чиния и ги сварете до готовност.

Дайте оценка:

Тагове: сарми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче