Сармите са едно от най-разпространените и любими български ястия. Традиционно се ядат по Коледа, но и през останалите дни от годината са повече от чудесни.
Днес ще ви представим няколко техни алтернативи от националната ни кухня, с които да разбудим любопитството и експериментаторския ви дух.
Лозови сарми с ориз
Пернишко
Необходими продукти
- Около 40-50 бр. лозови листа (ако са замразени, трябва да се попарят)
- 1 ч.ч. ориз
- ½ ч.ч. олио
- 1 стрък праз
- 50-60 г стафиди или сушени сини сливи
- Сол и чубрица на вкус
Начин на приготвяне:
- Задушете ситно нарязания праз в мазнината с малко вода, докато омекне.
- Прибавете ориза, нарязаните на парченца сушени плодове и подправете с чубрица и сол на вкус.
- Завийте сарми от лозовите листа, наредете ги в плитка тенджера, залейте ги с топла вода (количеството ѝ трябва да е съобразено с това от опаковката на ориза), затиснете ги с чиния и варете на тих огън до готовност.
Зелеви сарми със зрял фасул и ориз
Елин Пелин
Необходими продукти:
- 150 г зрял фасул
- 150 г кромид лук
- 100 г ориз
- Около 1.2 кг кисела зелка
- ½ ч.ч. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Накиснете боба предварително за няколко часа, след което го сварете и отцедете. Прибавете ситно нарязаният и задушен в част от мазнината лук, оризът и се овкусява с черен пипер и сол на вкус.
- От зелевите листа завийте сарми с готовата плънка, наредете в тенджера, на дъното на която предварително сте наредили няколко зелеви листа. Залейте с равни части вода и зелев сок и варете на тих огън.
- Преди да ги поднесете ги залейте с останалата мазнина, в която сте запържили червения пипер.
Лозови сарми с леща
Великотърновско
Необходими продукти:
- 35-45 бр. лозови листа (ако са замразени, трябва да се попарят)
- 100 г леща
- 50 г ориз
- ½ ч.ч. олио
- 1 глава лук
- 150 г домати
- 300 г картофи
- 2 връзки магданоз
- 1 връзка джоджен (заменете с две щипки сух, ако нямате пресен)
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Накиснете предварително лещата за 4-5 часа в подсолена топла вода.
- Ситно нарязаният лук задушете в мазнината с малко вода заедно с червения пипер.
- Прибавете последователно настърганите на ренде картофи и домати, лещата и ориза, ситно нарязаните магданоз и джоджен, след което подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Завийте сарми от листата и плънката, наредете ги в дълбока тенджера, залейте ги с топла вода според количеството на ориза, притиснете ги с чиния и ги сварете до готовност.