Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печена сьомга, или как да я приготвяме перфектно у дома

С малко умения, внимание и желание ще имате изискано основно ястие за нула време

Печените филета от сьомга са превъзходен избор, ако търсите просто, но изискано основно ястие. Независимо дали става въпрос за обяд или вечеря през седмицата, похапване на открито с приятели, а защо не и по-специален повод, този вид риба ще задоволи и най-претенциозното небце. Всичко, което зависи от вас е да оставите фурната да свърши цялата работа.

Каква е подходящата температура за печене на сьомга?

Идеалната температура е около 200 градуса, тъй като позволява на рибата да придобие добър цвят и хрупкав загар на кожата. Ако не сте почитатели на хрупкавостта, намалете фурната на 175 градуса, като така филетата ще станат с по-мека структура.

Дори по-дебелите парчета сьомга няма да увеличат кой знае колко времето за готвене. Може да разберете дали са готови с помощта на вилица. Щом внимателно набодете месото с нея и то започне да се отделя, вече е време да я сервирате.

Колко време отнема печенето на различните температури?

Изберете ли да готвите филетата сьомга на 175 градуса, ще са ви нужни около 25 минути. Това време може да използвате, за да приготвите зеленолистна салата, сотирани картофи или друга гарнитура, подходяща за този вид риба.

Следващият вариант е да засилите фурната на 200 градуса. По този начин ще скъсите времето за готвене на приблизително 10-15 мин. Но внимавайте, тъй като месото на сьомгата е изключително деликатно и лесно може да се изсуши.

Фолио и хартия за печене

Печенето във фолио запазва соковете и гарантира, че филетата сьомга няма да изсъхнат, а ще останат крехки и сочни. Освен това то ще запази всички вкусове непокътнати, така че всяка хапка да бъде с максимално наситен аромат.

При готвенето във фолио обаче съществува известен риск, тъй като не малко изследвания показват как дори малко количество алуминий, проникнало в храната по време на готвене, би навредило на здравето. Така че, ако не ви се рискува, върху алуминиевото фолио постелете един пласт хартия за печене и върху нея сложете рибата. След това може да продължите готвенето по обичайния начин.

Какви подправки да използвате за печената сьомга?

Сьомгата си подхожда с много видове подправки. Сред тях са магданоз, копър, босилек, естрагон, градински чай, розмарин, дафинов лист, мащерка, риган, лют червен пипер и кимион.

Подправете рибата преди да я сложите във фурната. Подправките ще помогнат на месото да не се разкашка и да запази онзи приказен розов цвят, с който е известна.

Преди да я поднесете на гостите си, поръсете сьомгата с пресни билки и няколко капки свеж лимонов сок.

Дайте оценка:

Тагове: риба

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче