Оризът е неизменен компонент от ежедневното ни хранене. Различните му видове не са хич малко, което позволява на всеки да задоволи нуждите и вкусовете си.
Днес обаче ще поговорим за негов интересен заместител, представител на растителния свят, или по-точно на семейството на зелето.
Карфиолът е незаменим есенно-зимен зеленчук, богат на витамин С, калций и магнезий. Става вкусен, когато е сготвен по почти всякакъв начин - пържен, печен, сотиран, варен и задушен на пара. С него може да приготвите стекове, да засилите вкуса му с по-ароматни сирена, да го сложите в туршия или просто да го хапвате суров на салата.
С карфиола обаче може да направите и нещо друго, което сигурно ще ви изненада - ориз.
Какво представлява оризът от карфиол
Това е нарязан на много ситно, настърган на ренде или смлян в кухненски робот карфиол, който изглежда като оризови зърна. Често се използва като нисковъглехидратен и безглутенов заместител на зърнени култури и се сервира за гарнитура, овкусен с билки и различни дресинги.
Оризът от карфиол може да се консумира както суров, така и след лека термична обработка.
Добре ли е да се замразява
Този "фалшив" ориз е добре да се консумира в рамките на ден или два, след приготвянето му. Не е добре да се слага в камерата, тъй като възможността да стане твърде воднист след размразяване е голяма. Херметически затварящата се кутия ще помогне на така нарязания карфиол да се съхрани годен за консумация няколко дни. Не забравяйте да я приберете обаче в хладилника.
Как да готвите с ориза от карфиол
Загрейте малко олио в тиган и добавете всякакви подправки, каквито харесвате, като например кимион, пушен или лют червен пипер, семена от копър. Щом се сгорещи достатъчно, сипете ориза от карфиол и го запържете за 3-4 мин., докато поомекне. Разбърквайте през това време.
Друг чудесен начин да извадите на показ ореховия вкус на карфиола е да го поставите в тава, да го поръсите с олио и да го запечете за 10-12 мин.
В какво и с какво да сервирате ориза от карфиол
Той върви чудесно като гарнитура към къри или завит в питка за дюнер заедно с други съставки. Суров може да го сложите в салати, тъй като той много добре успява да поеме вкусовете от дресинга. Използвайте го в табуле с повече магданоз, прибавете домати, бадеми и овкусете с лимон, зехтин и щипка сол.
Навийте ориза от карфиол в суши, сервирайте го за гарнитура към меса и риба и го комбинирайте с хрупкави зеленчуци.