Тофуто, макар и с почти неутрален вкус, е чудесен продукт, тъй като лесно поема аромати.
Перфектното овкусяване на тофуто изисква няколко лесни стъпки и правилно подбрани съставки, които да подчертаят меката му текстура и да добавят нужната наситеност на вкуса. Ето как да направите това растително сирене неустоимо преживяване за небцето.
Подгответе тофуто правилно
Преди да започнете да го овкусявате, е важно да подготвите тофуто по правилния начин. Препоръчително е да използвате такова с тввърда текстура, тъй като коприненото тофу няма да запизи формата си.
Поставете соевото сирене върху чиста кухненска кърпа и го притиснете леко с тежест за около 15-20 минути, за да се отстрани излишната вода. Така тофуто ще стане по-плътно и ще поеме маринатата по-добре.
Използвайте марината за по-наситен вкус
Маринирането е основният метод за овкусяване на тофу.
Една лесна и универсална марината е да смесите 2 супени лъжици соев сос, 1 супена лъжица зехтин или сусамово олио, 1 чаена лъжичка ябълков оцет или лимонов сок и малко чесън на прах или настърган пресен чесън. Потопете тофуто в ароматната течност за поне 30 минути (ако имате повече време, дръжте го до няколко часа в хладилника).
Сусамовото олио добавя орехов вкус, а соевият сос придава лека соленост и дълбочина на вкуса.
Запечете или запържете тофуто
След като тофуто е овкусено, може да го приготвите по няколко начина, за да запазите наситения му вкус. Запичането във фурната или запържването на тиган добавя допълнителна хрупкава текстура.
Като за начало, нарежете тофуто на кубчета и го подредете в тава, застлана с хартия за печене. Печете на 200°C за около 20-25 минути, или докато кубчетата станат златисти. Ако предпочитате да го запържите, сложете малко растителна мазнина по избор в тиган и гответе тофуто отново до златисто от всяка страна. Този метод позволява маринатата да се карамелизира леко, което придава още вкус на соевото сирене.
Добавете подправки за разнообразие
Тофуто може да бъде овкусено с различни подправки според типа ястие, което приготвяте. Например за азиатски привкус добавете джинджифил, куркума или чили. За изживяване по средиземноморски комбинирайте риган, розмарин и лимонова кора. Ако искате тофуто да бъде в мексикански стил, използвайте кимион, пушен червен пипер и кориандър. Подправките се добавят към маринатата или се поръсват върху тофуто преди печене или пържене.
Използвайте сосове за перфектен завършек
Сосовете придават финалната нотка на вкуса на тофуто и са особено подходящи за него. След като растителното сирене е сготвено, може да го поднесете със сладко-кисел сос, сос терияки или таханов дресинг.
Сервирайте с подходящи гарнитури
Накрая, за да имате едно пълноценно ястие, съчетайте вече чудесно овкусеното тофу с подходяща гарнитура като ориз, зеленчуци на пара или свежа салата. Разбира се, че соевото сирене ще бъде звездата на всяко ястие, след като е поело всички приавени от вас аромати и ще впечатли и най-скептичните любители на кулинарията.