Необходими продукти:
За салатата:
- 200 г твърдо тофу
- 1 чаша киноа (сварена според инструкциите на опаковката)
- 1 средна глава броколи
- 1 морков, настърган
- 1/2 червена чушка, нарязана на тънки ленти
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 1 шепа бейби спанак или рукола
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. царевично брашно
- Сол и черен пипер на вкус
За дресинга:
- 2 с.л. тахан
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. мед
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана или настъргана
- 2-3 с.л. вода (за разреждане на дресинга, по желание)
Начин на приготвяне:
- Отцедете и нарежете тофуто на кубчета.Поръсете го със сол, черен пипер и соев сос, след което го оваляйте в царевично брашно.
- Запържете на средно висока температура до златисто и хрупкаво (около 7-10 минути). Оставете да се отцеди върху кухненска хартия.
- Накъсайте броколито на розички и задушете за 3-4 минути, докато омекне, но остане хрупкаво.
- Смесете тахана, соевия сос, лимоновия сок, меда и чесъна. Разредете с вода, ако сосът е твърде гъст.
- В купа сложете киноата, броколите, настъргания морков, червената чушка, зеления лук и спанака. Добавете тофуто и залейте с дресинга.
- Поръсете с накълцани бадеми и поднесете.