Ако сте начинаещи в приготвянето на бургери в домашни условия е твърде възможно да се объркате от наличната информация в интернет по темата. Ще срещнете различни трикове, които ви обещават най-добрите резултати, постигнати за кратко време, но трябва да сме честни - за новаците в кухнята са необходими прости основни стъпки и качествени продукти, за да се избегне срещата с кофата за боклук.
Рецептата за най-вкусните бургери трябва да е наистина лесна за приготвяне. Ако използвате грил, заложете на говеждото месо. Направете го неустоимо само с няколко подправки и му дайте време да се сготви.
В какво съотношение трябва да е месото
В повечето месарници ще откриете вече готова кайма. Тя може да е свинска, телешка или смес от два различни вида. Винаги обаче предпочитайте да смелят месото пред вас, като помолите 80% от цялата кайма да е от частите на животното, където има малко мазнина, а останалите 20% да съдържат повече мазнина. Тя ще попречи на бургерите да изсъхнат и ще им даде приятна хрупкавост отвън и сочност отвътре.
Изберете вида на месото според вашите предпочитания, но ние препоръчваме то да е говеждо или телешко.
Колко кайма да сложите, за да приготвите един бургер
Количеството на каймата зависи от това какъв желаете да е крайният резултат. Бургерите, приготвени на тиган, изискват по-малко месо, отколкото тези, изпечени на скара. Затова, насочили ли сте се към скарата, за едно кюфте ще са ви необходими около 150 г кайма. Тя е достатъчна, за да се изпече равномерно и да не стане твърде обемно. Не, че има нещо лошо в "пухкавите" бургери, но все пак искаме да се сготвят бързо и еднакво добре както отвътре, така и отвън.
Ако каймата е твърде много, рискувате да препечете кюфтето преди да се е сготвила вътрешността му.
Кой е най-добрият начин, по който да оформите бургера
По този въпрос ще намерите много и най-разнообразна информация. Винаги може да прибегнете към оформяне на месото с ръце, но така има опасност да останат места, където каймата е повече. Затова ще ви кажем един лесен и сигурен трик за оформянето на идеални кюфтета, без да ви е необходим специален уред.
Вземете два капака от купи за съхранение. Добре е да са кръгли. Сложете единия с вътрешната част надолу. Върху него поставете оформената на топка кайма, след което с горната част на другия капак я притиснете до получаването на желаната дебелина и форма на кюфтето. Внимавайте натискът да е равномерен, за да може месото да се разпредели равномерно.
Какви подправки е добре да използвате за овкусяване на месото
Единственото, от което се нуждае доброто месо е сол и черен пипер, които да поръсите върху кюфтетата непосредствено преди печене. А защо не е добре да овкусите каймата предварително? Причината е много проста - солта ще извлече влагата от месото и то ще стане сухо. Освен това не е изключено каймата да се превърне в жилава след изпичане.
Трябва ли да се слага мазнина на скарата или в тигана преди печенето на бургерите
Краткият отговор е не. Използвате ли месо, което е качествено и с достатъчно мазнина в него, тази стъпка не е необходима.
Как да запазите бургерите сочни при печене
Тук има няколко правила, които е добре да следвате. Ето кои са те:
- Не прекалявайте с месенето на каймата: Това може да я направи "стегната", в резултат на което след изпичане бургерите ви ще се разпадат.
- Не стойте над тигана, докато кюфтетата се готвят: Суетенето над горещия съд няма да помогне за по-бързото сготвяне на месото. В никакъв случай не прибягвайте към честото обръщане на бургерите, само и само да имате да правите нещо с ръцете си. Посегнете към шпатулата единствено за да проверите дали долната част на кюфтетата е добре запечена и чак след това ги обърнете от другата страна.
- Внимавайте да не пресготвите бургерите: Това е доста лесно постижимо, особено когато се занимавате с няколко неща едновременно. Опитайте се да следите часовника или измислете друг начин, с който да си напомните, че нещо се случва на скарата или в тигана.
Трябва ли да оставите бургерита "да си починат", след като ги изпечете
Съветваме ви да дадете време на месото преди да го сложите в питката. Така ще позволите на соковете в месото да се запазят и да завършат естествено процеса на готвене. Това важи особено когато кюфтетата са по-дебели. Ако те са по-тънки, спокойно изпуснете тази част, въпреки че в някакъв смисъл те ще "вземат въздух" преди да станат част от перфектния бургер.