Когато чушките са в сезон, те са значително по-евтини от останалите периоди в годината. Тогава обикновено се отпускаме и купуваме повече, отколкото ни трябват в момента. Ако се намирате в подобна ситуация, действайте разумно и вместо да забравите плик с чушки в хладилника, които да изхвърлите след няколк дни, замразете ги и ги използвайте в по-студените месеци.
Заради аромата си тези зеленчуци ще добавят много вкус към ястията, но и не само това. Те ще ви осигурят доза витамин А, фолиева киселина, желязо и достатъчно фибри.
Методът по замразаването на чушките не изисква сложно кухненско оборудване. Само след няколко прости стъпки ще имате готови за употреба пресни чушки, за да творите с тях чудни ястия.
Може да приберете в камерата както сладки, така и люти сортове. Добре е по-големите да ги нарежете предварително на кубчета или ленти. Така ще спестите пространство. Лютите чушки може да оставите и цели.
Прецените ли обаче, че искате да имате цели сладки чушки, които да използвате за пълнене, добре е да ги бланширате за няколко минути в гореща вода, преди да ги замразите. По този начин хем ще може да поберете повече бройки в един плик, хем ще заемат по-малко място в камерата на хладилника.
Ако за вас замразяването на чушки не е новост и вече имате някой останал пакет от тях, но се чудите дали вече да ги изхвърлите, направете го в следните случаи:
- Обвити са в много скреж
- Надхвърлят 6 месеца, откакто сте ги сложили в камерата
- Има много въздух в пликчето, в което сте ги прибрали
Новак ли сте обаче в замразяването на чушки и тази година ще ви е за първи път, следвайте тези няколко стъпки:
- Прегледайте всички чушки и махнете тези, които са наранени или са тръгнали да се скапват.
- Измийте здравите зеленчуци добре под течаща вода и ги подсушете.
- Отстранете семките и дръжките им. Ако ще замразявате цели чушки, ще трябва да ги изрежете внимателно с остър нож от горната страна и да извадите семената. В магазините се продава специален уред за "търбушене", който ще ви спести доста главоболия. Нямате ли това намерение, разрежете чушките наполовина и действайте така.
- Нарежете чушките във всякакви форми и размери, които отговарят на нуждите ви - дебели или тънки ивици, четвъртинки или кубчета.
- Подсушете отново чушките. Колкото по-сухи са, толкова по-малка е вероятността да развалят качеството си, когато ги приберете в камерата.
- Разстелете чушките в плоска тава за печене на един слой и ги замразете за поне 12 часа. Така ще имате перфектни парченца чушки, а не ледени буци от тях.
- И последно - прехвърлете ги в здрави торби с цип. Отстранете колкото се може повече въздуха в тях, докато ги затваряте. Сложете етикет с датата на пакетиране и ги приберете в най-задната част на камерата, където могат да останат до 6 месеца.