Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Как да готвим сладки картофи

Наръчник, който ще ви улесни в готвенето на този чудесен зеленчук


Сладките картофи, познати още като батати, са един от най-полезните и универсални зеленчуци, които можем да включим в менюто си. Те са богати на фибри, витамини А и С, антиоксиданти и сложни въглехидрати, които поддържат енергията ни стабилна през целия ден. Вкусът им е приятно сладък, а текстурата - кремообразна, което ги прави чудесна алтернатива на обикновените картофи в различни рецепти. Освен това, бататите са естествено безглутенови и нискокалорични, което ги прави подходящи за разнообразни диети.

Консумацията на сладки картофи е свързана с множество ползи за здравето. Те помагат за регулиране на кръвната захар, благодарение на ниския си гликемичен индекс, и подпомагат храносмилането, защото съдържат много фибри. Това че са богати на бета-каротин ги прави отличен избор за поддържане на здравето на кожата и очите. А ако търсите начин да засилите имунната си система през студените месеци, тези зеленчуци могат да бъдат ваш верен съюзник.

Снимка: iStock by Getty Images

Бататите са изключително лесни за приготвяне и могат да се използват в безброй рецепти - от хрупкави пържени картофки до кремообразни супи и пухкави пюрета. Тайната на добрия резултат е в правилния метод на готвене, който подчертава естествената им сладост, без да ги превръща в прекалено лепкава или безлична гарнитура.

Ако искате да ги включите по-често в менюто си, ето няколко начина да ги приготвите вкусно и с минимални усилия.

Печени батати - златисти и карамелизирани

Най-лесният и вкусен начин да се насладите на сладките картофи е като ги изпечете във фурната. Нарежете ги на шайби или пръчици, полейте с малко зехтин и подправете със сол, черен пипер и пушен пипер за допълнителен аромат. Печете ги на 200°C за около 30-40 минути, като ги обръщате по средата на времето, за да станат равномерно златисти.

Ако искате да са хрупкави, може да ги изпечете с малко царевично нишесте, което ще им придаде леко хрупкава коричка.

Пюре - кремообразно и ароматно

Бататите са идеални за приготвяне на кадифено пюре, което може да бъде както гарнитура, така и основен елемент в различни рецепти. Обелете ги, нарежете на кубчета и сварете в подсолена вода за около 15-20 минути, докато омекнат. След това ги намачкайте с масло и малко топло мляко, за да получите гладка и пухкава текстура. За по-интензивен вкус, добавете канела, индийско орехче или мед.

Супа - топла и засищаща

Ако търсите нещо сгряващо и питателно, супата от сладки картофи е отличен избор. Започнете с леко задушаване на лук, чесън и моркови в малко зехтин, след което добавете нарязани батати и зеленчуков бульон. Оставете да къкри 20-25 минути, докато всичко омекне, след което пасирайте до гладка кремообразна консистенция. Можете да добавите кокосово мляко за по-екзотичен вкус или джинджифил за допълнителна свежест.

Снимка: iStock by Getty Images

Хрупкави сладки картофи на тиган

Ако искате нещо бързо и вкусно, нарежете бататите на тънки резени и ги запържете в тиган с малко зехтин, докато станат златисти и леко карамелизирани. Поръсете ги с розмарин, чесън на прах или малко пармезан за допълнителен вкус. Те могат да бъдат чудесна гарнитура към месни и вегетариански ястия.

Батати в десерти - естествена сладост

Заради сладкия си вкус, бататите се използват и в различни десерти. Могат да бъдат основа за мъфини, брауни или сладки пайове. Когато са печени или сварени, текстурата им става идеална за използване в тесто, а естествената им сладост намалява нуждата от добавена захар.

Сладките картофи са истинско съкровище в кухнята и заслужават да заемат място на трапезата ни по-често. Независимо дали ги предпочитате печени, пюрирани или в супа, те винаги ще внесат цвят и богат вкус в ястията ви.

Дайте оценка:

Тагове: сладки картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче