Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Най-добрият начин да измиете ягодите

Бързо и качествено


Навлизаме все по-осезаемо в сезона на ягодите и ще можем да им се наслаждаваме с удоволствие. Независимо дали ги използвате за сладкиши, в комбинация с други плодове и кисело мляко за закуска или просто обичате да си ги похапвате така, тези малки плодчета са изключително богати на витамин С, полезен за правилното функциониране на имунната система.

Когато се приберете с доволно количество ягоди у дома, е важно да знаете как да ги съхранявате правилно. Може да видите в текста долу.

Темата днес обаче е друга и тя се върти около това как да ги почиствате, така че да сте сигурни, че всякаква мръсотия и дребни буболечки са далеч от повърхността им.

Въпреки че изплакването на ягодите под течаща вода е най-лесният начин, понякога не е достатъчен. Най-доброто решение е като ги накиснете за кратко в подсолена вода, казват специалисти по храненето.

Използвайте 1 с.л. на 1 ч.ч. студена вода и направете разтвора в купа, като го разбъркате добре. Накиснете ягодите в него за около 5 мин., след което ги прехвърлете в гевгир и ги изплакнете с хладка вода за около минута.

Солта притежава абразивни качества, които могат спокойно да се използват за премахването на повърхностна мръсотия и замърсители. В съчетание с водата тя успява да разгърне потенциала си, свързан с почистващите ѝ свойства. Освен това, употребата ѝ няма да промени вкуса на плодовете.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Някъде може да прочетете, че в случая се препоръчва употребата на сода и ябълков оцет. Тъй като ягодите са деликатни плодове, тази комбинация е малко агресивна за тях. Възможно е деликатната им повърхност да попие сместа и тя да не се отмие напълно, след което да усещате вкуса на оцет и сода в устата си.

Имайте предвид, че не само ягодите са с деликатна повърхност. Всички дребни плодове, влизащи в категорията "горски" са излкючително нежни, затова измийте само това количество, което смятате, че ще изядете. Ако искате обаче да ги подготвите, почиствайки ги, и след това да ги съхранявате в хладилник, много важно условие е да ги подсушите добре. Пропуснете ли тази стъпка, ще изгният бързо и ще полетят към кофата за боклук.

Дайте оценка:

Тагове: ягоди

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче