Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Трябва ли да миете ягодите предварително, за да ги запазите свежи за по-дълго

Важи ли и за тях това правило


Ягодите - предвестникът на късната пролет и летните месеци. Сладкият им вкус е истински завладяващ, когато успеем да се сдобием с такива, които са имали възможността да зреят на слънце.

Тези малки червени плодове са любими на почти всички хора. Трудно се намира някой, който да извърне глава при вида им. Често обаче се допуска една грешка, способна да ускори процеса на гниене, щом купим ягодите и ги занесем у дома - кога и как ги измиваме.

Схващането, че излагането им веднага под течаща вода ще удължи живота им не е съвсем правилно. Именно с това действие бихте постигнали обратния ефект, тъй като външната обвивка на ягодите има попивателен ефект и заради това те са склонни да абсорбират влагата. Така за нула време те ще започнат да се развалят и да мухлясват. Затова ви съветваме да измиете само онова количество, което смятате, че ще изядете на момента.

Останалата част приберете в хладилника, най-добре в едно от чекмеджетата му, и увийте в чиста памучна кърпа, за да предпазите деликатните плодове от влагата.

В никакъв случай не махайте зелените им шапчици преди измиване. Така водата ще проникне изключително бързо във вътрешността на ягодите и само след няколко часа извън хладилника, вече ще започнат да се развалят.

Видите ли в количеството, което сте купили, някоя ягода да мухлясва, изхвърлете я веднага, защото ще зарази и останалите. А пък ако искате да ги почистите в по-голяма дълбочина, накиснете ги във вода с оцет, отцедете ги добре и ги подсушете с кухненска хартия.

Дайте оценка:

Тагове: ягоди

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче