Необходими продукти:
- 800 г картофи
- 4 яйца
- 150 г бекон, на тънки ленти
- 3 с.л. майонеза
- 2 с.л. пълномаслена заквасена сметана (или кисело мляко)
- 1 ч.л. дижонска горчица (по желание)
- 2 с.л. ситно нарязан пресен лук (или зелената част на пресен чесън)
- 1 с.л. ситно нарязан копър
- 1 с.л. магданоз
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте картофите добре и ги сварете в подсолена вода до пълна готовност, но внимавайте да не се разварят. Това отнема около 20-25 минути в зависимост от размера. Препоръчително е да не ги белите преди варене - така ще запазят вкуса си по-добре.
- В отделна тенджерка поставете яйцата в студена вода, кипнете и варете 10 минути. След това ги охладете под студена течаща вода и обелете.
- Нарежете бекона на малки парченца и го изпържете в сух тиган на средно силен огън, докато стане златист и хрупкав. Извадете го върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- След като се охладят леко, обелете сварените картофи и ги нарежете на едри кубчета. Прехвърлете ги в голяма купа.
- Нарежете яйцата на четвъртинки или на по-малки парченца и добавете към картофите.
- В отделна купичка смесете майонезата, заквасената сметана и горчицата. Овкусете със сол, черен пипер и добавете нарязаните пресни билки. Разбъркайте добре до получаване на гладък и ароматен сос.
- Добавете дресинга към картофите и яйцата. Разбъркайте внимателно, така че продуктите да се овкусят равномерно, но без да се разкашкат. Добавете половината от запечения бекон и разбъркайте отново.
- Прехвърлете салатата в подходяща чиния за сервиране, поръсете отгоре с останалия хрупкав бекон и малко свеж магданоз за украса. Оставете салатата да престои 20-30 минути в хладилник преди поднасяне.