Може да се насладите на рецептата благодарение на шеф Владимир Петков, шеф Ивайло Рангелов и МЕТРО Академия.
Необходими продукти:
- 1,5 - 2 кг агнешко месо (бут или плешка)
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- Масло -150 г
- 1 ч.л. розмарин (сух или пресен)
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. мед (по желание)
Начин на приготвяне:
- В малка купа смесете зехтина, пресования чесън, розмарина, мащерката, черния пипер,солта и меда.
- Намажете агнешкото месо с получената смес и го оставете да се маринова за поне 1-2 часа, а най-добре за една нощ в хладилник, за да поеме ароматите.
- Загрейте фурната до 180°C и поставете в тава агнешкото месо. Налейте бялото вино около него и поставете бучката масло в тавата, за да се разтопи.
- За да се получи хубава коричка, можете да намажете месото със слой горчица по желание.
- Покрийте тавата с фолио и поставете месото във фурната. Печете за около 2-2,5 часа, като на всеки 30 минути поливате месото със соса от тавата, за да остане сочно.За последните 20 минути от печенето, отстранете фолиото, за да се получи хрупкава коричка.
- През 5 минути поливайте месото с бульона от бяло вино и масло.