Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бананов кекс с кашу и шоколад

Поднесете с топка ванилов сладолед

20’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 220 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • Щипка сол
  • 1 ч.л. канела (по желание)
  • 2 добре узрели банана
  • 100 г кафява захар (може и бяла)
  • 2 яйца
  • 80 мл олио (или разтопено масло)
  • 1 ч.л. ванилия
  • 100 мл кисело мляко (или заквасена сметана)
  • 100 г черен или млечен шоколад, нарязан на парченца
  • 80 г кашу, леко запечено и нарязано едро
  • Малко масло и брашно за намазване на формата

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180°C. Намажете кексова форма с масло и поръсете с брашно, или ползвайте хартия за печене.
  2. В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера, содата, солта и канелата. Разбъркайте.
  3. Намачкайте бананите с вилица до пюре. Добавете захарта, яйцата, олиото, ванилията и киселото мляко. Разбъркайте до хомогенна смес (може с тел или миксер на ниска скорост).
  4. Постепенно добавяйте сухата смес към мократа, като разбърквате внимателно с шпатула, докато се получи гъсто кексово тесто.
  5. Оставете малка част от шоколада и ядките за поръсване отгоре. Останалото добавете към тестото и разбъркайте леко.
  6. Изсипете тестото във формата. Загладете повърхността и поръсете с отделения шоколад и кашу. Печете около 45-50 минути. Ако започне да прегаря отгоре, покрийте леко с фолио.
  7. Оставете кекса да се охлади 10 минути във формата, после извадете върху решетка. Поднасете охладен с топка ванилов сладолед.

 

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: олио банани ванилия черен шоколад кафява захар бакпулвер сода канела кисело мляко брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче