Необходими продукти:
- 2 супени лъжици олио
- 500 г телешка кайма
- 1 яйце
- 2 супени лъжици брашно
- 150 г гъби, нарязани
- 1½ чаени лъжички пушен червен пипер
- 1½ чаени лъжички едроозърнеста или дижонска горчица
- ½ супена лъжица доматено пюре
- 250 мл зеленчуков бульон
- 80 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220°C и намажете тава за печене с олио.
- В голяма купа смесете телешката кайма, яйцето, 1 супена лъжица брашно и щипка сол и смлян черен пипер.
- Оформете кръгли кюфтенца с големина по ваш избор и ги сложете в тавата. Изпечете ги за 10-12 минути до готовност.
- Междувременно пригответе соса. Загрейте олиото в малък тиган на среден огън и гответе гъбите няколко минути, докато станат леко златисти.
- Сложете останалото брашно, червения пипер, горчицата и доматеното пюре, след което разбъркайте, за да покриете гъбите.
- Налейте бульона, подправете, след това оставете да къкри 5-6 минути, за да се сгъсти леко. Намалете огъня до слаб и разбъркайте заквасената сметана.
- Гответе още 1 минута, след което добавете кюфтетата и разбъркайте, за да се покрият със соса.
- Сервирайте кюфтетата и соса с картофено пюре и задушен спанак.