Със сигурност ви се е случвало да ви остане един черпак от много вкусна супа, която сте приготвили предния ден и да се чудите какво да я правите. Във всички случаи не я изхвърляйте, защото може да я превърнете в друго ястие, при това изключително лесно.
Запеканките са страхотен начин да се заситите и да имате поне едно питателно хранене за деня. Те стават от почти всякакви продукти, стига да имате няколко яйца подръка. Остатъците от супа също вършат работа и сега ще разберете как.
За целта ще са ви необходими:
- Яйца
- Кашкавал
- Крем фреш или заквасена сметана
- Масло
- Остатъци от супа
- Сол и черен пипер
Първо, загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете с масло няколко огнеупорни купички и разпределете настъргания кашкавал. Сипете малко от супата, около един-два сантиметра, след което сложете 1 с.л. сметаната в центъра на купичките, подправете със сол и черен пипер (чувствайте се свободни да добавите и други подправки).
Направете дупка в сметаната и счупете в нея едно яйце. Внимавайте да не спукате жълтъка. Накрая завършете с още малко от кашкавала, за да покриете всичко. Отгоре може да сложите тиквени семки или други семена по ваш избор и да поръсите с провансалски микс от подправки.
Покрийте всяка от купичките с алуминиево фолио и ги поставете в голяма тава. Напълнете я до средата на купичките с гореща вода и я сложете във фурната. Печете запеканките за приблизително 15 мин. (белтъкът трябва да е сготвен, но жълтъкът да е все още течен).
Поднесете запеканката веднага и в компанията на пресен хляб.