При десертите има една особена закономерност и тя се опира до "никога не е достатъчно сладко". Да, обаче понякога в старанието си да не ощетим сладкиша от сладост, проявяваме към захарта прекалена щедрост и после се упрекваме защо не сме опитали сместа по-рано.
За щастие, тези грешки са поправими, при това с добавянето на само една съставка - оцет или лимонов сок. Киселинността бързо ще противодейства на сладостта и ще омекоти вкуса. Но бъдете внимателни, като добавяте оцета капка по капка, разбърквате добре и опитвате постоянно.
От пресния лимонов сок ще ви е необходима само една чаена лъжичка, за да балансирате сладкия вкус във всеки крем, смес или дори ганаш.
Някои пък залагат на антипода на захарта - солта. И с нея трябва да бъдете изключително внимателни и винаги, когато добавяте щипка от нея, да опитвате. Така малко по малко десертът ще достигне перфектния баланс между сладко и солено.
Друг трик, който може да избави десертът ви от кофата за боклук, е да увеличите дозата на някои от останалите съставки в рецептата. Но тъй като сладкарството е чиста математика и един от разделите в кулинарията, който изисква прецизност и изключителна точност, не ви съветваме да прибягвате към това предложение, ако не сте сигурни какво правите.
Един от най-лесните методи, който ще ви гарантира, че няма да прекалите със захарта е да я намалите с ¼ от количеството, посочено в рецептата. Различните видове имат различна сладост, така че не винаги може да сте сигурни, че нивото на сладко ще ви допадне.
И пак подчертаваме - опитвайте непрекъснато. Така ще предотвратите и други възможни грешки при балансиране на вкусовете.