В кулинарния свят, където бързината често е на почит, има един трик, който може да превърне обикновеното пиле в кулинарен шедьовър. Забравете за сложните маринати и екзотичните подправки - тайната се крие в нещо много по-просто и то е оставянето на пилето да достигне стайна температура преди готвене. Това важи за всички видове месо.
В забързаното си ежедневие много от нас изваждат пилето директно от хладилника и го мятат в тигана или фурната. Но този привидно безобиден навик може да саботира крайния резултат. Студеното месо се готви неравномерно - външната част се пресготвя, докато вътрешността остава сурова. За да избегнете това, извадете пилето от хладилника 30-45 минути преди готвене. Макр и просто действие, то ще гарантира, че месото се готви равномерно, оставайки сочно и крехко.
Защо е толкова важно да не изпускате тази стъпка
Когато студено пиле попадне на гореща повърхност, то губи ценната си влага. Рязката температурна разлика води до бързо изтичане на соковете, което пречи на образуването на апетитна златиста коричка. Пиле, което е достигнало стайна температура, запазва повече от естествената си сочност и се карамелизира по-добре.
Освен това така месото ще абсорбира ароматите на подправките и маринатите, с които го овкусите. Студеното пиле е по-твърдо и не позволява на ароматите да проникнат дълбоко.
Но нека сложим безопасността за здравето на първо място
Не оставяйте суровото пиле на стайна температура за повече от два часа или един час при температура над 32°C. Винаги размразявайте месото в хладилник или в студена вода, като я сменяте на всеки 30 минути.
Ако следвате тези прости съвети, ще се насладите на перфектно сготвено пиле всеки път.