Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Става божествено: Печено пиле с бира във фолио

Най-ароматното месо и най-хрупкавата кожичка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
120’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Ако ви се хапва печено пиле, но се чудите как да си го приготвите по малко по-интересен и различен начин, ето едно свежо и хрупкаво предложение, с което ще постигнете неустоим вкус. 

Необходими продукти:

  • 1 голямо пиле
  • Сол
  • Червен пипер
  • Алуминиево фолио
  • Резени лимон
  • Моркови, на едро
  • 3-4 стръкчета пресен чесън
  • Краве масло
  • 1-2 зрънца бахар
  • Дафинов лист, 2 бр.
  • Мащерка
  • 300 мл светла бира

За грил сместа:

  • 2-3 с.л. зехтин
  • Сокът от 1 лимон
  • 4 с.л. соев сос
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. барбекю сос
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 100 мл светла бира

За сервиране:

  • Пържени картофки
  • Резенчета кисели краставички

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Взима се цяло пиле и се натрива със зехтин от всички страни. Овкусява се със сол и червен пипер.
  2. После се слага в алуминиево фолио, достатъчно голямо, че да може добре да се увие после птицата. Ако трябва се ползват няколко парчета на кръст, за да обхване всичките ѝ страни.
  3. Преди да се загърне фолиото отстрани, отгоре и вътре в пилето се слагат следните неща - резени лимон, парчета моркови, стръкчета пресен чесън, резени масло (особено между бутчета и крилцата), 1-2 зрънца бахар, дафинови листа, мащерка. Краищата на фолиото се завиват нагоре и отстрани на пилето се сипва бира.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Фолиото се завива плътно около птицата и се слага в тава, на дъното на която по желание се слага пласт хартия за печене (ако искате да ви е по-лесно после с миенето на чиниите).

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Фурната трябва да е предварително загрята на 120 градуса. Пилето се пече под фолио 2-3 часа.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. После фолиото се разтваря и пилето се полива с грил сос.
  7. За соса се прави смес от зехтин, сокът от един лимон, много соев сос, заквасена сметана, горчица, барбекю сос (или кетчуп), ябълков оцет, още малко бира и други подправки по избор.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Тавата се връща във фурната на функция с грил, за да хване пилето коричка. Периодично се полива с остатъка от соса.
  9. Сервира се с картофки и кисели краставички.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. За пържените картофки: Могат да се поръсят със смес от малко сол, червен пипер и куркума, като преди сервиране внимателно се раздрусват в купата. Така стават още по-вкусни.

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол червен пипер мащерка дафинов лист горчица бира моркови пиле алуминиево фолио ябълков оцет лимон картофи заквасена сметана кисели краставички лимонов сок соев сос сос барбекю пресен чесън бахар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче