Ако ви се хапва печено пиле, но се чудите как да си го приготвите по малко по-интересен и различен начин, ето едно свежо и хрупкаво предложение, с което ще постигнете неустоим вкус.
Необходими продукти:
- 1 голямо пиле
- Сол
- Червен пипер
- Алуминиево фолио
- Резени лимон
- Моркови, на едро
- 3-4 стръкчета пресен чесън
- Краве масло
- 1-2 зрънца бахар
- Дафинов лист, 2 бр.
- Мащерка
- 300 мл светла бира
За грил сместа:
- 2-3 с.л. зехтин
- Сокът от 1 лимон
- 4 с.л. соев сос
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. барбекю сос
- 2 с.л. ябълков оцет
- 100 мл светла бира
За сервиране:
- Пържени картофки
- Резенчета кисели краставички
Начин на приготвяне:
- Взима се цяло пиле и се натрива със зехтин от всички страни. Овкусява се със сол и червен пипер.
- После се слага в алуминиево фолио, достатъчно голямо, че да може добре да се увие после птицата. Ако трябва се ползват няколко парчета на кръст, за да обхване всичките ѝ страни.
- Преди да се загърне фолиото отстрани, отгоре и вътре в пилето се слагат следните неща - резени лимон, парчета моркови, стръкчета пресен чесън, резени масло (особено между бутчета и крилцата), 1-2 зрънца бахар, дафинови листа, мащерка. Краищата на фолиото се завиват нагоре и отстрани на пилето се сипва бира.
- Фолиото се завива плътно около птицата и се слага в тава, на дъното на която по желание се слага пласт хартия за печене (ако искате да ви е по-лесно после с миенето на чиниите).
- Фурната трябва да е предварително загрята на 120 градуса. Пилето се пече под фолио 2-3 часа.
- После фолиото се разтваря и пилето се полива с грил сос.
- За соса се прави смес от зехтин, сокът от един лимон, много соев сос, заквасена сметана, горчица, барбекю сос (или кетчуп), ябълков оцет, още малко бира и други подправки по избор.
- Тавата се връща във фурната на функция с грил, за да хване пилето коричка. Периодично се полива с остатъка от соса.
- Сервира се с картофки и кисели краставички.
- За пържените картофки: Могат да се поръсят със смес от малко сол, червен пипер и куркума, като преди сервиране внимателно се раздрусват в купата. Така стават още по-вкусни.