Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пролетно печено пиле с пресни картофи и билки

За специален повод или за гостите през уикенда

20’ Подготовка
140’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 ½ кг цяло пиле
  • 250 г маскарпоне
  • Настърганата кора и сокът от ½ малък лимон
  • малка връзка естрагон, нарязан на ситно
  • 3 с.л. зехтин
  • 800 г пресни картофи, наполовина, ако са големи
  • 1 глава чесън, разполовена
  • 200 г репички, разполовени, ако са големи
  • ½ връзка пресен лук, нарязана
  • 150 мл пилешки бульон
  • 200 г замразен грах, размразен
  • 100 г пресни зелнолистни, накълцани

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса. Отстранете връвта от пилето, ако има такава, и го поставете в голяма тава за печене, така че да има достатъчно място около него.
  2. Разбийте 2 с. л. от маскарпонето с лимоновата кора, 1 с. л. естрагон и малко сол. Пъхнете ръката си под кожата на пилето, за да я отдръпнете от месото, след което нанесете сместа под нея на тънък слой.
  3. Сложете още 3 супени лъжици маскарпоне в кухината на пилето. Така ще се смеси със соса от печенето и ще го дообогати.
  4. Втрийте 2 супени лъжици зехтин в кожата, подправете добре с морска сол, след това хлабаво завържете бутчетата с месарски конец. Печете 20 мин.
  5. Подредете картофите и чесъна около пилето, поръсете с още 1 супена лъжица олио и печете още 30 минути.
  6. Разпределете репичките и целия пресен лук в тавата, като покриете всичко с вече образувалата се мазнина, след което печете още 25 минути. Картофите и репичките трябва да бъдат златисти и крехки, а пилето трябва да е изпечено до готовност и сочно.
  7. Извадете пилето от тавата, покрийте го с фолио и оставете да почине.
  8. Изсипете или изгребете с лъжица излишната мазнина от тавата.
  9. Разбъркайте останалото маскарпоне (около 150 г) с бульона, докато няма бучки. Изсипете сместа обратно в тавата и загрейте на котлона за няколко минути, като разбърквате, за да се покрият картофите и зеленчуците. Изстискайте малко лимонов сок и подправете.
  10. Сложете граха, зеленолистните зеленчуци и по-голямата част от останалия естрагон и бъркайте още няколко минути, докато сместа стане в ярко зелено.
  11. Поставете пилето обратно в средата на тавата и сервирайте.

Дайте оценка:

Тагове: чесън пресен лук пиле пилешки бульон лимон маскарпоне картофи естрагон репички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче