Необходими продукти:
- 1 ½ кг цяло пиле
- 250 г маскарпоне
- Настърганата кора и сокът от ½ малък лимон
- малка връзка естрагон, нарязан на ситно
- 3 с.л. зехтин
- 800 г пресни картофи, наполовина, ако са големи
- 1 глава чесън, разполовена
- 200 г репички, разполовени, ако са големи
- ½ връзка пресен лук, нарязана
- 150 мл пилешки бульон
- 200 г замразен грах, размразен
- 100 г пресни зелнолистни, накълцани
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса. Отстранете връвта от пилето, ако има такава, и го поставете в голяма тава за печене, така че да има достатъчно място около него.
- Разбийте 2 с. л. от маскарпонето с лимоновата кора, 1 с. л. естрагон и малко сол. Пъхнете ръката си под кожата на пилето, за да я отдръпнете от месото, след което нанесете сместа под нея на тънък слой.
- Сложете още 3 супени лъжици маскарпоне в кухината на пилето. Така ще се смеси със соса от печенето и ще го дообогати.
- Втрийте 2 супени лъжици зехтин в кожата, подправете добре с морска сол, след това хлабаво завържете бутчетата с месарски конец. Печете 20 мин.
- Подредете картофите и чесъна около пилето, поръсете с още 1 супена лъжица олио и печете още 30 минути.
- Разпределете репичките и целия пресен лук в тавата, като покриете всичко с вече образувалата се мазнина, след което печете още 25 минути. Картофите и репичките трябва да бъдат златисти и крехки, а пилето трябва да е изпечено до готовност и сочно.
- Извадете пилето от тавата, покрийте го с фолио и оставете да почине.
- Изсипете или изгребете с лъжица излишната мазнина от тавата.
- Разбъркайте останалото маскарпоне (около 150 г) с бульона, докато няма бучки. Изсипете сместа обратно в тавата и загрейте на котлона за няколко минути, като разбърквате, за да се покрият картофите и зеленчуците. Изстискайте малко лимонов сок и подправете.
- Сложете граха, зеленолистните зеленчуци и по-голямата част от останалия естрагон и бъркайте още няколко минути, докато сместа стане в ярко зелено.
- Поставете пилето обратно в средата на тавата и сервирайте.