Когато планирате парти за рожден ден, е важно празненството да е перфектно, както за домакина, така и за гостите му. Традиционната българска кухня предлага разнообразие от вкусни и ароматни ястия, които могат да бъдат идеални за тържеството. В това отношение в нашата страна са изградени дългогодишни традиции, на които без притеснение можете да заложите, за да сте сигурни, че всичко ще мине по мед и масло.
Картофена салата
Картофената салата е освежаваща и лека и едно перфектно предястие. Варени картофи, лук, кисели краставички, и сол - рецептата е толкова проста, а много вкусна. Преди сервиране тя задължително се съхранява в хладилник, което прави консумацията й много освежаваща, особено през лятото. Подхожда си със студени напитки като бира или бяло вино.
Сандвичи
С тях няма да сбъркате. Можете да ги намажете с пастет или майонеза и да ги гарнирате по най-разнообразни начини с шунка, кашкавал, варени яйца, домат и краставица. Сложете отгоре нещо зеленичко - листенца от магданоз или резенчета чушка. Те си подхождат с почти всяко питие, което ги прави универсално мезе за преди основните ястия.
Руска салата
На софрата трябва да има разнообразие, така че руската салата е отлична в това отношение и е любима на почти всеки българин. Много ще се услади на хората, които са заложили на по-твърдите питиета като водка или уиска, както и на онези, които са на бяло вино като совиньон блан например.
Кебапчета и кюфтета
Те могат да бъдат изпечени на скара или изпържени и сервирани с гарнитура от лютеница или бобена салатка. Но най-добре е да се поднесат на едно място под капак, за да не изстиват и всеки да си слага в чинията колкото му е сладко. По традиция те са си отличното мезе за бира, както и за пиещите ракия.
Шопска салата
И като споменахме ракията, за къде ще сме и без тази класика на българската кухня - шопската салата. Тя си е направо задължителна и може още да се съчетае с леки бели вина или розе.
Пържоли
Предвидете броя им така че да има поне по една за всеки гост. Те са отлични за пиещите червено вино или бира. Дръжте ги в тенджера под капак или в похлупен глинен гювеч като сипете малко бира на дъното за един още по-неустоим аромат.
Пържени картофи със сирене
Това е задължителната нашенска гарнитура за почти всеки вид скара. Най-добре е да се сервират горещи и да се пържат на няколко пъти по време на празненството, за да са по-вкусни. Но ако нямате тази възможност, изпържете ги наведнъж преди да са пристигнали гостите и ги дръжте посолени под капак в алуминиева тенджера. После само ще трябва да им добавите настърганото сирене.
Луканка, кашкавал и сирене с червен пипер и олио
Традиционни мезета, които се сервират в почти всеки български дом. Луканката има силен вкус и е чудесна с бира или вино, докато кашкавалът и сиренето с червен пипер са много подходящи за консумиращите ракия или водка.
Не забравяйте и ядките
Редно е на масата да се поставят на няколко места чинийки с различни ядки като бирен и шамфъстък, различни чипсове и чашки със солети и така вкусните луканкови пръчици. Бираджиите в компанията ще са ви много благодарни.
Питиетата
Както и при всички останали поводи за събиране, най-добре е предварително да попитате всеки от поканените какво ще предпочита. Така излиза по-евтино, а и ще бъдете сигурни, че няма да има човек, за когото не сте помислили. Каквото и да напазарувате обаче, никога не оставайте без бира. Ама много бира - да има поне по 2 броя на гост, защото това си е класическо питие и дори онези, които са предвидили да консумират нещо по-твърдо, често обичат да "цапнат по една биричка за отскок".
Честит рожден ден и весело изкарване!