Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

На рожден ден: Как да посрещнем гостите по нашенски

Традиционно българско меню за една класическа трапеза

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Когато планирате парти за рожден ден, е важно празненството да е перфектно, както за домакина, така и за гостите му. Традиционната българска кухня предлага разнообразие от вкусни и ароматни ястия, които могат да бъдат идеални за тържеството. В това отношение в нашата страна са изградени дългогодишни традиции, на които без притеснение можете да заложите, за да сте сигурни, че всичко ще мине по мед и масло.

Картофена салата

Картофената салата е освежаваща и лека и едно перфектно предястие. Варени картофи, лук, кисели краставички, и сол - рецептата е толкова проста, а много вкусна. Преди сервиране тя задължително се съхранява в хладилник, което прави консумацията й много освежаваща, особено през лятото. Подхожда си със студени напитки като бира или бяло вино.

Снимка: iStock by Getty Images

Сандвичи

С тях няма да сбъркате. Можете да ги намажете с пастет или майонеза и да ги гарнирате по най-разнообразни начини с шунка, кашкавал, варени яйца, домат и краставица. Сложете отгоре нещо зеленичко - листенца от магданоз или резенчета чушка. Те си подхождат с почти всяко питие, което ги прави универсално мезе за преди основните ястия.

Руска салата

На софрата трябва да има разнообразие, така че руската салата е отлична в това отношение и е любима на почти всеки българин. Много ще се услади на хората, които са заложили на по-твърдите питиета като водка или уиска, както и на онези, които са на бяло вино като совиньон блан например.

Кебапчета и кюфтета

Те могат да бъдат изпечени на скара или изпържени и сервирани с гарнитура от лютеница или бобена салатка. Но най-добре е да се поднесат на едно място под капак, за да не изстиват и всеки да си слага в чинията колкото му е сладко. По традиция те са си отличното мезе за бира, както и за пиещите ракия.

Шопска салата

И като споменахме ракията, за къде ще сме и без тази класика на българската кухня - шопската салата. Тя си е направо задължителна и може още да се съчетае с леки бели вина или розе.

Пържоли

Предвидете броя им така че да има поне по една за всеки гост. Те са отлични за пиещите червено вино или бира. Дръжте ги в тенджера под капак или в похлупен глинен гювеч като сипете малко бира на дъното за един още по-неустоим аромат.

Снимка: iStock by Getty Images

Пържени картофи със сирене

Това е задължителната нашенска гарнитура за почти всеки вид скара. Най-добре е да се сервират горещи и да се пържат на няколко пъти по време на празненството, за да са по-вкусни. Но ако нямате тази възможност, изпържете ги наведнъж преди да са пристигнали гостите и ги дръжте посолени под капак в алуминиева тенджера. После само ще трябва да им добавите настърганото сирене.

Снимка: iStock by Getty Images

Луканка, кашкавал и сирене с червен пипер и олио

Традиционни мезета, които се сервират в почти всеки български дом. Луканката има силен вкус и е чудесна с бира или вино, докато кашкавалът и сиренето с червен пипер са много подходящи за консумиращите ракия или водка.

Не забравяйте и ядките

Редно е на масата да се поставят на няколко места чинийки с различни ядки като бирен и шамфъстък, различни чипсове и чашки със солети и така вкусните луканкови пръчици. Бираджиите в компанията ще са ви много благодарни.

Снимка: iStock by Getty Images

Питиетата

Както и при всички останали поводи за събиране, най-добре е предварително да попитате всеки от поканените какво ще предпочита. Така излиза по-евтино, а и ще бъдете сигурни, че няма да има човек, за когото не сте помислили. Каквото и да напазарувате обаче, никога не оставайте без бира. Ама много бира - да има поне по 2 броя на гост, защото това си е класическо питие и дори онези, които са предвидили да консумират нещо по-твърдо, често обичат да "цапнат по една биричка за отскок".

Честит рожден ден и весело изкарване!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино червен пипер бира червено вино олио домати краставици магданоз свинско телешко пилешко кюфтета пържене кебапчета салата картофи яйца шамфъстък майонеза кисели краставички краве сирене кашкавал шунка тортила чипс грах водка чушка ракия кромид лук луканка уиски фъстъци

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче