Необходими продукти:
- 12 бр. свински вратни пържоли
- Чесън на гранули
- Червен пипер
- Мащерка
- Сол
- Черен пипер
- Зехтин или олио
- Краве масло
- 150 мл зелев сок
- 1 ч.ч. светла бира
- 3-4 листа кисело зеле
- Зрънца анасон
Начин на приготвяне:
- На дъното на голяма купа или тенджера се налива супена лъжица зехтин, посипва се по щипка от чесъна на гранули, червения и черния пипер, мащерката и солта.
- Всички пържоли се начукват добре и започва реденето. След всяка мръвка отгоре се повтарят подправките от предната стъпка. Така пържолите се редят под формата на "торта", съдът се запечатва със стреч фолио или се захлупва с капак и се оставя в хладилника за едно денонощие.
- На другия ден се загрява тиган на силен огън и всяка пържола се запечатва от двете страни за по 3 мин. Поръсва се с няколко капки ябълков оцет преди да бъде отстранена от огъня.
- На дъното на глинения гювеч се посипва малко зехтин и се разстилат листа кисело зеле. Пържолите се редят отгоре.
- Наливат се зелевият сок и бирата. Най-отгоре се поставят няколко бучки краве масло и се ръси още от сухия чесън, както и малко зърна анасон.
- Съдът се затваря с капака и се поставя в студена фурна, за да не се спука. Печката се включва на 160 градуса и се държи така за поне 3-4 часа.
- Гювечът с пържолите се сервира върху дървена дъска, за да може всеки гост да си взима колкото и когато му е сладко.