Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Празнична идея: Пържоли в глинено гърне

Стават по-вкусни и по-крехки

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
25’ Подготовка
180’ Време за готвене
12 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 12 бр. свински вратни пържоли
  • Чесън на гранули
  • Червен пипер
  • Мащерка
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин или олио
  • Краве масло
  • 150 мл зелев сок
  • 1 ч.ч. светла бира
  • 3-4 листа кисело зеле
  • Зрънца анасон

Начин на приготвяне:

  1. На дъното на голяма купа или тенджера се налива супена лъжица зехтин, посипва се по щипка от чесъна на гранули, червения и черния пипер, мащерката и солта.
  2. Всички пържоли се начукват добре и започва реденето. След всяка мръвка отгоре се повтарят подправките от предната стъпка. Така пържолите се редят под формата на "торта", съдът се запечатва със стреч фолио или се захлупва с капак и се оставя в хладилника за едно денонощие.
  3. На другия ден се загрява тиган на силен огън и всяка пържола се запечатва от двете страни за по 3 мин. Поръсва се с няколко капки ябълков оцет преди да бъде отстранена от огъня.
  4. На дъното на глинения гювеч се посипва малко зехтин и се разстилат листа кисело зеле. Пържолите се редят отгоре.
  5. Наливат се зелевият сок и бирата. Най-отгоре се поставят няколко бучки краве масло и се ръси още от сухия чесън, както и малко зърна анасон.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Съдът се затваря с капака и се поставя в студена фурна, за да не се спука. Печката се включва на 160 градуса и се държи така за поне 3-4 часа.
  7. Гювечът с пържолите се сервира върху дървена дъска, за да може всеки гост да си взима колкото и когато му е сладко.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол черен пипер кисело зеле мащерка олио свинско пържене стреч фолио чесън на прах анасон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче