Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Може ли ябълковият оцет да се развали?

Ябълковият оцет - този кисел еликсир, носещ нотка свежест към салати, ястия и туршии. Добре е винаги да държите една бутилка под ръка, защото не се знае кога ще ви потрябва.

Ако обаче сте я бутнали в дъното на някой шкаф, откриете я случайно и нямате никаква представа от колко време стои там, със сигурност ще ви се родят някои въпроси, сред които - Защо е мътен? Каква е тази утайка, приличаща на гъба? Мога ли изобщо да го използвам?

Най-важното, което трябва да знаете е следното: Когато се съхранява правилно, срокът на годност на ябълковия оцет никога не изтича. Е, сигурно ще претърпи някои промени с вкуса и външния вид с течение на времето, но нека разгледаме нещата по-отблизо.

Да започнем от плуващата в оцета утайка.

Може да не изглежда апетитно, но всъщност така лесно ще познаете, че киселият продукт е истински, а не имитация. Тези частички са оцетно-кисела бактерия, носеща името "майка на оцета". Тя съдържа натурални ензими и бактерии, които подпомагат храносмилането и усвояването на полезните вещества.

Майката на оцета е напълно безопасна за консумация, така че не се притеснявайте от присъствието ѝ.

Антимикробните свойства на ябълковия оцет му помагат да се самосъхранява, което прави срока му на годност почти безкраен. Добре запечатаната му бутилка може да издържи на рафта ви неопределено време. Излагането на кислород обаче, което се случва всеки път, когато я отворите, с тенчение на времето променя вкуса и външния вид на оцета. Ето защо повечето големи производители прибягват до процеса на пастьоризация.

За да се възползвате от най-добрите вкусови качества на този кисел еликсир, е добре да го използвате шест месеца, след като отворите бутилката. Съхранявайте го на сухо и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина и не забравяйте добре да завинтите капачката, когато овкусите салатата си например.

Ако следвате тези лесни съвети, ще увеличите значително срока на годност на ябълковия оцет, или казано по-правилно - ще се наслаждавате дълго на наситеният му аромат и приятно кисел вкус.

Дайте оценка:

Тагове: оцет ябълков оцет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче