Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Магически тайни за по-вкусни и чорби и супи

Домочадието ще е във възторг, а гостите ще искат пак да ви посетят

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Тайната за вкуса на една чорба или супа не е толкова в съставките, колкото в направата на бульона. Защото именно той е основата на този вид гозби. В по-голямата част от националните кухни по света е задължително супата да присъства като предястие и да се консумира поне веднъж на ден, защото е полезна за организма. Мнозина я използват и ако малко са "попрекалили" предната вечер. Идеална е и за силен старт на деня, защото стомахът ни много ще ни бъде благодарен, ако го гостим с нещо топло на ставане. Нека видим как точно да постигаме по-добри резултати.

Снимка: iStock by Getty Images

Торба с кости

Ако ще правите бульон от месо, няма как да постигнете онзи неповторим вълшебен аромат, ако не използвате мръвка с кост. Дори и да не слагате от самото месо в чорбата или супата, добре е то да е повряло в бульона. В повечето месарски магазини продават и артикул, който се нарича "кокали за супа". Но те невинаги са изложени по витрините, така че трябва да попитате и ще ви дадат. Около половин-един час е достатъчно време, за да извлечете всичко необходимо от тях, а после просто ги изхвърлете.

Снимка: iStock by Getty Images

Малката тайна на опушения аромат

  1. Пригответе си няколко резена от следните зеленчуци: корен от целина, морков, червен лук, пащърнак, праз. Резените не трябва да са много тънки.
  2. Загрейте сух тиган (без мазнина) на много силен огън и запечете резените от двете страни, докато станат черни и се овъглят.
  3. Сложете ги във врящия бульон с месото за 5-10 минути, след което ги извадете и ги изхвърлете. Така те ще пуснат аромата си и ще придадат на чорбата аромат на опушено, който иначе няма как да постигнете в домашни условия.

Снимка: iStock by Getty Images

Червено цвекло за червени бузки

Използвайте го по-често за своите чорби и супи. Тук няма да се спираме на изключителните ползи за здравето, които носи този зеленчук, а на вкуса на ястието. Той ще стане по-землист, понеже цвеклото мирише на пръст. Така гозбата ще придобие по-градински аромат, който съчетан с този на опушените зеленчуци, води до неповторим резултат, заради който всички ще се влюбят в готвенето ви.

Относно подправките

Те зависят, разбира се, и от другите съставки от рецептата, но онези, на които можете винаги да разчитате, когато правите супа, са следните:

  • мащерка
  • бахар
  • дафинов лист
  • кориандър (особено за рибените чорби)
  • индийско орехче

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: чесън кориандър мащерка дафинов лист червен лук моркови праз целина свинско телешко пилешко супа телешки бульон индийско орехче цвекло пащърнак бахар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче