Необходими продукти:
- 200 г пуешко филе
- Дафинов лист
- 2 резена корен от целина
- 3-4 зрънца бахар
- Сурово червено цвекло, обелено
- 4 резена портокал
- 1 стрък праз
- 2 малки картофа, обелени
- 3-4 клонки прясна целина
- 1 морков
- 2 червени чушки
- 150 г кисело зеле, наситнено
- 2 жълтъка
- Сокът от 1/2 лимон
- Заквасена сметана
- 200 г кисело мляко
- Магданоз, наситнен
- 2 с.л. краве масло
- Тесто за пица
- 1 връзка пресен лук, наситнен
Начин на приготвяне:
- Пуешкото филе се слага с дафиновия лист, корена от целина и бахара в студена вода и се оставя да заври на умерен огън. Вари се 40 мин., след което месото се изважда настрана, да поизстине. Тенджерата се оставя да къкри с отворен капак.
- В чопър се пасират цвеклото, резените портокал, половината стрък праз, картофите и листата от целина. Прибавят се към бульона.
- Пасират се и останалата част от праза, моркова и пиперките. Те също отиват в чорбата.
- Към супата се прибавят 3-4 дафинови листа, както и киселото зеле.
- Месото се накъсва на малки парченца и се връща в тенджерата.
- Ястието се оставя да ври за 20 мин., добавя му се маслото и му се прави застройка от жълтък, лимонов сок и кисело мляко. В нея се налива малко от бульона, разбърква се и всичко се връща в тенджерата на тънка струйка чрез непрестанно бъркане.
- Добавя се наситненият магданоз.
- Загрява се фурната на 180 градуса.
- Супата се разпределя в малки гювечета като на всяка порция се слагат по 1-2 с.л. от заквасената сметана и по щипка-две от наситнения пресен лук.
- На всеки от глинените съдове се прави "шапка" от тестото, която после се намазва с разбит жълтък. Поставят се във фурната докато тестото хване лек загар. Сервират се върху дъска или термоустойчива подложка. Да ви е сладко!