Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Супа в гювече - с пуешко месо, цвекло и портокал

На когото и да я сготвите, ще си оближе пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г пуешко филе
  • Дафинов лист
  • 2 резена корен от целина
  • 3-4 зрънца бахар
  • Сурово червено цвекло, обелено
  • 4 резена портокал
  • 1 стрък праз
  • 2 малки картофа, обелени
  • 3-4 клонки прясна целина
  • 1 морков
  • 2 червени чушки
  • 150 г кисело зеле, наситнено
  • 2 жълтъка
  • Сокът от 1/2 лимон
  • Заквасена сметана
  • 200 г кисело мляко
  • Магданоз, наситнен
  • 2 с.л. краве масло
  • Тесто за пица
  • 1 връзка пресен лук, наситнен

 

Начин на приготвяне:

  1. Пуешкото филе се слага с дафиновия лист, корена от целина и бахара в студена вода и се оставя да заври на умерен огън. Вари се 40 мин., след което месото се изважда настрана, да поизстине. Тенджерата се оставя да къкри с отворен капак.
  2. В чопър се пасират цвеклото, резените портокал, половината стрък праз, картофите и листата от целина. Прибавят се към бульона.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Пасират се и останалата част от праза, моркова и пиперките. Те също отиват в чорбата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Към супата се прибавят 3-4 дафинови листа, както и киселото зеле. 

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Месото се накъсва на малки парченца и се връща в тенджерата.
  6. Ястието се оставя да ври за 20 мин., добавя му се маслото и му се прави застройка от жълтък, лимонов сок и кисело мляко. В нея се налива малко от бульона, разбърква се и всичко се връща в тенджерата на тънка струйка чрез непрестанно бъркане.
  7. Добавя се наситненият магданоз.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Загрява се фурната на 180 градуса.
  9. Супата се разпределя в малки гювечета като на всяка порция се слагат по 1-2 с.л. от заквасената сметана и по щипка-две от наситнения пресен лук.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. На всеки от глинените съдове се прави "шапка" от тестото, която после се намазва с разбит жълтък. Поставят се във фурната докато тестото хване лек загар. Сервират се върху дъска или термоустойчива подложка. Да ви е сладко!

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло кисело зеле дафинов лист пресен лук моркови магданоз праз целина портокал пуешко картофи чушки кисело мляко лимонов сок цвекло бахар жълтък тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче