Твърдо свареното яйце, тази класика, която намира мяство не в една и две рецепти. Но преди да се развихрим с тях, трябва да преминем успешно една ключова стъпка - да обелим яйцето, без да нарушим цялостта на белтъка.
Макар това действие да изглежда изключително елементарно, всеки, който се е опитвал да го направи, когато черупката е залепнала за яйцето, няма да откаже някоя хитрост как да го направи лесно. И макар да го потопите в студена вода веднага след варене, това не е никаква гаранция за успешен и постигнат с лекота краен резултат.
Една скрита съставка в шкафа ви обаче е способна да сложи край на мъките ви завинаги и не, това не е солта. Ще ви е необходимо още нещо освен нея.
Какъв е трикът
Врящата подсолена вода е задължитена, а към нея добавете няколко капки оцет. Именно той предотвратява залепването на черупката за белтъка и улеснява беленето. А ако по някаква причина не разполагате с такъв, лимонов сок и щипка сода бикарбонат ще свършат също толкова добра работа.
Ето какъв методът: Кипнете вода с малко сол и оцет (или лимон/сода бикарбонат), внимателно потопете яйцата в нея, оставете ги да се варят 10 минути, след което ги охладете в леденостудена вода. Ще видите, че черупката ще се отдели за миг, а яйцата ще останат цели.
Защо работи този трик
От гледна точка на науката основата на този трик се крие в химичния състав на яйцето. Черупката, която е съставена предимно от калциев карбонат, е защитена от тънка мембрана. Когато добавите оцет или лимонов сок във врящата вода, киселинността на тези съставки реагира с калциевия карбонат, което леко отхлабва черупката от белтъка. Това улеснява отделянето ѝ, като прави структурата ѝ по-малко устойчива. Едновременно с това кисленината влияе на протеините в белтъка, помагайки да се втвърдят по-бързо, което също е от значение за лесното белене.
Финалният резултат ще бъде иделано цели яйца и секунди отделено време за обелването им.