Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Летен хит - хрупкави кюфтенца от тиквички без пържене

Хрупкавият завършек е възможен и без никаква мазнина

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Тиквичките винаги са добра идея за лека вечеря в летните жеги. Ако се чудите как можете да ги приготвите и поднесете на семейството си по по-различен от печен или пържен вариант, опитайте тези фантастични кюфтенца.

Мнозина са на мнение, че за да имат златиста и хрупкава коричка, зеленчуковите кюфтета задължително трябва да са изпържени в маслена баня. Съвсем не е така и тази рецепта доказва, че хрупкавият завършек е възможен и без никаква мазнина.

Необходими са ви:

  • 500 г тиквички
  • 800 г картофи
  • 2 яйца
  • 200 г сирене
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 1 глава лук или 3 стръка пресен
  • 50 г масло
  • 100 г брашно
  • 150 г галета
  • сол и черен пипер

 

Снимка: Ивайла Тодорова

Първата стъпка е да сварите картофите. Измийте ги добре и ги сложете в тенджера с топла вода заедно с обелките. Не ги белете предварително и не ги режете на кубчета преди варенето, защото ще попият твърде много вода и ще развалят консистенцията за кюфтенцата.

След като ги сварите до готовност, отстранете от котлона, залейте със студена вода и обелете. Нарежете картофите на кубчета и ги намачкайте с уред за пресоване на картофи. Не ползвайте пасатор, защото ще получите прекалено кремообразна смес, която има текстура на ластик и ще ви затрудни в оформянето на кюфтенцата.

Снимка: Ивайла Тодорова

Тиквичките измийте и настържете на едро ренде. Сложете в купа и настискайте с ръце, докато пуснат излишната вода. Оцедете ги от нея.

Смесете тиквичките с картофите. Към тях добавете нарязаните на ситно магданоз и лук. Прибавете натрошеното сирене, чукнете двете яйца и поръсете с 3 с.л. от галетата. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят напълно.

Брашното и останалата галета изсипете в подходящ съд. Миксирайте добре.

Започнете да оформяте от плънката кюфтета с големината на мандаринки. Всяко от тях оваляйте добре в сместа от брашно и галета, като се стараете тя да полепне от всички страни.

Снимка: Ивайла Тодорова

Подредете отупаните в панировка кюфтенца на разстояние едно от друго в тава, предварително застлана с хартия за печене. Получават се около 20 броя.

Леко с пръст натиснете всяко от кюфтенцата отгоре, така че да се получи малка вдлъбнатина. В нея поставете по едно кубче, с размерите на грахово зърно, от предварително нарязаното масло.

Печете на 220 градуса в предварително загрята фурна до златисто.

Снимка: Ивайла Тодорова

По желание можете да поднесете кюфтенцата с домашен чеснов сос. За него са ви необходими:

  • 2 с.л. кисело мляко
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 скилидка чесън
  • 2-3 стръка копър или магданоз

Млякото и майонезата се разбират до хомогенност. Към тях се добавят пресованият чесън и накълцаните зелени подправки.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло пресен лук лук пресен магданоз картофи яйца тиквички бяло брашно сирене галета

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче