Тиквичките винаги са добра идея за лека вечеря в летните жеги. Ако се чудите как можете да ги приготвите и поднесете на семейството си по по-различен от печен или пържен вариант, опитайте тези фантастични кюфтенца.
Мнозина са на мнение, че за да имат златиста и хрупкава коричка, зеленчуковите кюфтета задължително трябва да са изпържени в маслена баня. Съвсем не е така и тази рецепта доказва, че хрупкавият завършек е възможен и без никаква мазнина.
Необходими са ви:
- 500 г тиквички
- 800 г картофи
- 2 яйца
- 200 г сирене
- 1 връзка пресен магданоз
- 1 глава лук или 3 стръка пресен
- 50 г масло
- 100 г брашно
- 150 г галета
- сол и черен пипер
Първата стъпка е да сварите картофите. Измийте ги добре и ги сложете в тенджера с топла вода заедно с обелките. Не ги белете предварително и не ги режете на кубчета преди варенето, защото ще попият твърде много вода и ще развалят консистенцията за кюфтенцата.
След като ги сварите до готовност, отстранете от котлона, залейте със студена вода и обелете. Нарежете картофите на кубчета и ги намачкайте с уред за пресоване на картофи. Не ползвайте пасатор, защото ще получите прекалено кремообразна смес, която има текстура на ластик и ще ви затрудни в оформянето на кюфтенцата.
Тиквичките измийте и настържете на едро ренде. Сложете в купа и настискайте с ръце, докато пуснат излишната вода. Оцедете ги от нея.
Смесете тиквичките с картофите. Към тях добавете нарязаните на ситно магданоз и лук. Прибавете натрошеното сирене, чукнете двете яйца и поръсете с 3 с.л. от галетата. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят напълно.
Брашното и останалата галета изсипете в подходящ съд. Миксирайте добре.
Започнете да оформяте от плънката кюфтета с големината на мандаринки. Всяко от тях оваляйте добре в сместа от брашно и галета, като се стараете тя да полепне от всички страни.
Подредете отупаните в панировка кюфтенца на разстояние едно от друго в тава, предварително застлана с хартия за печене. Получават се около 20 броя.
Леко с пръст натиснете всяко от кюфтенцата отгоре, така че да се получи малка вдлъбнатина. В нея поставете по едно кубче, с размерите на грахово зърно, от предварително нарязаното масло.
Печете на 220 градуса в предварително загрята фурна до златисто.
По желание можете да поднесете кюфтенцата с домашен чеснов сос. За него са ви необходими:
- 2 с.л. кисело мляко
- 3 с.л. майонеза
- 1 скилидка чесън
- 2-3 стръка копър или магданоз
Млякото и майонезата се разбират до хомогенност. Към тях се добавят пресованият чесън и накълцаните зелени подправки.