Кората на цитрусите, най-вече тази на лимоните и портокалите, участва в множество рецепти. Най-лесният начин да я настържете е със специално ренде за цитруси, което гарантира, че ще имате фин резултат само с няколко движения.
Това, за което трябва да внимавате при тази кулинарна "операция" е да не засегнете бялата част под кората на плода. Тя ще внесе горчиви нотки, които със сигурност няма да направят кекса по-апетитен.
Как да настържете правилно кората
Рендетата за цитруси имат заоблена и плоска част. Обикновено, с едната ръка се взима плода, а с другата се придържа рендето, след което с движения, насочени надолу, се настъргва кората. Така обаче рискът да попадне количество от бялата част в прясно настърганата кора е голям поради факта, че няма добра видимост върху цитруса. Освен това може да се наранят пръстите.
От America"s Test Kitchen намират просто решение на проблема. Цитрусът трябва да е поставен върху плоска повърхност, а заоблената част на рендето да се придвижва с кратки движения нагоре и надолу по кората. И най-важното - движете плода, не рендето.
С този лесен трик ще имате добра видимост до каква дълбочина стържете кората и ще можете да придвижвате цитруса към следващата позиция.
Другото улеснение е, че настърганите кори се събират във вдлъбнатата част на рендето, което е чудесно за преценяване на количеството.
Ако пък искате да разберете как да изстискате до капка лимон, вижте в текста долу.