Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво трябва да знаем, когато готвим в глинен съд

Ако ви е за първи път, добре е да обърнете внимание на някои подробности


Глинените съдове са предпочитан избор за приготвяне на храна от векове, благодарение на способността им да съхраняват естествения вкус и аромат на продуктите. Те предлагат бавно и равномерно готвене, което ги прави идеални за супи, яхнии, печива и други подобни ястия. Но за да се постигнат най-добрите крайни резултати, е важно да се знаят някои специфики за използването им.

Преди да се използва нов глинен съд, е необходимо да го подготвите правилно. Най-често се препоръчва съдът да се накисне във вода за няколко часа, за да попие достатъчно влага. Това ще го предпази от напукване при нагряване и ще подобри равномерното разпределение на топлината по време на готвене.

Глинените съдове не обичат резки температурни промени. Ако съдът е студен, не го поставяйте директно в гореща фурна или на силно нагрят котлон, защото е твърде вероятно да се напука. Винаги го поставяйте в студена, а може и в леко затоплена фурна, след което постепенно увеличавайте температурата. Препоръчително е да не превишавате 200-220 градуса, защото освен от повреда на съда, рискувате да храната в него да стане твърде суха.

Нека видим още няколко специфики, които е добре да знаете.

Снимка: iStock by Getty Images

Добавете мазнина

Глинените съдове не са напълно незалепващи, така че добавянето на малко мазнина - масло, зехтин или друга - ще предотврати залепването на храната. Особено важно е това, ако готвите месо.

Внимавайте с количеството

Глинените съдове са идеални за приготвяне на сочни ястия или такива със сос. Капакът на съда обикновено е плътно прилепнал, което запазва естествените сокове на храната и прави всички продукти вътре по-сочни.

Ако капакът няма отвори, избягвайте напълването на съда до ръба, за да не се излее част от течността навън.

Погрижете се за съда след употреба

След приключване на готвенето оставете съда да се охлади напълно, преди да го измиете. Никога не заливайте горещия съд със студена вода, тъй като ще се напука. За да го почистите, използвайте топла вода и мека гъба, а за упорити петна - малко сода за хляб.

Освен, че са екологични, глинените съдове предлагат здравословен начин на готвене. Те не отделят вредни вещества и запазват натуралните свойства на продуктите. Освен това, храната, приготвена в тях, често има по-наситен вкус и аромат.

На пазара могат да се намерят различни видове глинени съдове - от класически гювечи до специализирани съдове за хляб или риба. Важно е да изберете подходящия според нуждите ви и вида на храната, която планирате да готвите в него.

Добре е да знаете, че глинените съдове не са подходящи за готвене на индукционни или директни нагревателни повърхности. Също така, те не трябва да се използват за съхранение на храна в хладилник, тъй като влагата в глината може да предизвика напукване при резки температурни разлики.

Готвенето в глинен съд е не само практично, но и начин да се свържете с традициите и корените си. Много рецепти, предавани от поколение на поколение, разчитат именно на тези съдове за постигане на автентичния им вкус.

С грижливо отношение и правилна употреба, глинените съдове ще ви служат дълго и ще превърнат вашите ястия в истински кулинарни шедьоври.

Дайте оценка:

Тагове: моркови свинско телешко пилешко картофи грах бамя