Ето че дойде есента и все по-често се присещаме за глинения гювеч. Но какво да сготвим в него? Ето няколко предложения, които са много лесни за изпълнение, но не са наложени като практика у нас. Така че, ако се чудите за пореден път какво да сготвите за вечеря, изберете си нещо от настоящия списък.
Пилешки гърди с билки и чесън
Гърдите се натриват със смес от пресни билки като розмарин, мащерка и градински чай. Чесънът се наситнява, заедно с резени лимон или портокал и месото се маринова за 6 часа. Всичко това се пече бавно в глинен съд, докато пилето да стане крехко и ароматно.
Редени зеленчуци
Резени патладжан и тиквички се подреждат в гювеч, като всеки слой се поръсва със сол, черен пипер и зехтин. Между зеленчуците се слагат и други сезонни зеленчуци като чушки, домати и лук. Печете гозбата, докато омекнат и придобият златистокафяв цвят. Ястието става много вкусно, а да не говорим, че е и невероятно полезно.
Риба с лимоново-джинджифилов дресинг
Почистете десетина филета от бяла или друга любима ваша риба и ги поставете върху канапе от нарязани на едро моркови и лук. Залейте рибата с дресинг, направен от пресен джинджифил, лимонов сок, мед и малко соев сос. Дръжте гювеча на ниска температура, докато рибата стане крехка и поеме от всички аромати.
Сладки картофи с подправки и козе сирене
Сварете картофите, след което ги нарежете на дебели кръгове и ги поставете в глинения съд. Поръсете ги обилно с комбинация от смлени подправки като кимион, кориандър и канела. С последната не прекалявайте. Отгоре добавете натрошено козе сирене и печете ястието, докато сиренето се разтопи и образува хрупкава коричка.
Свински вратни пръжоли
След като запечатате пръжолите на тиган от двете страни, увийте ги в листа от кисело зеле и ги наредете в гювеча. На дъното налейте 250 мл светла бира, затворете съда с капака и печете на 120 градуса за 4-5 часа.
Да ви е сладко!