Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет чудни ястия в глинен гювеч

Възползвайте се от неповторимия вкус, който този съд придава на храната

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Ето че дойде есента и все по-често се присещаме за глинения гювеч. Но какво да сготвим в него? Ето няколко предложения, които са много лесни за изпълнение, но не са наложени като практика у нас. Така че, ако се чудите за пореден път какво да сготвите за вечеря, изберете си нещо от настоящия списък.

Снимка: iStock by Getty Images

Пилешки гърди с билки и чесън

Гърдите се натриват със смес от пресни билки като розмарин, мащерка и градински чай. Чесънът се наситнява, заедно с резени лимон или портокал и месото се маринова за 6 часа. Всичко това се пече бавно в глинен съд, докато пилето да стане крехко и ароматно.

Редени зеленчуци

Резени патладжан и тиквички се подреждат в гювеч, като всеки слой се поръсва със сол, черен пипер и зехтин. Между зеленчуците се слагат и други сезонни зеленчуци като чушки, домати и лук. Печете гозбата, докато омекнат и придобият златистокафяв цвят. Ястието става много вкусно, а да не говорим, че е и невероятно полезно.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Риба с лимоново-джинджифилов дресинг

Почистете десетина филета от бяла или друга любима ваша риба и ги поставете върху канапе от нарязани на едро моркови и лук. Залейте рибата с дресинг, направен от пресен джинджифил, лимонов сок, мед и малко соев сос. Дръжте гювеча на ниска температура, докато рибата стане крехка и поеме от всички аромати.

Сладки картофи с подправки и козе сирене

Сварете картофите, след което ги нарежете на дебели кръгове и ги поставете в глинения съд. Поръсете ги обилно с комбинация от смлени подправки като кимион, кориандър и канела. С последната не прекалявайте. Отгоре добавете натрошено козе сирене и печете ястието, докато сиренето се разтопи и образува хрупкава коричка.

Свински вратни пръжоли

След като запечатате пръжолите на тиган от двете страни, увийте ги в листа от кисело зеле и ги наредете в гювеча. На дъното налейте 250 мл светла бира, затворете съда с капака и печете на 120 градуса за 4-5 часа.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин чесън кисело зеле кориандър бира домати моркови портокал свинско пилешко прясна мащерка сушен розмарин лимон картофи чушки тиквички канела лимонов сок джинджифил патладжан кимион козе сирене кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче