Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет чудни ястия в глинен гювеч

Възползвайте се от неповторимия вкус, който този съд придава на храната

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Ето че дойде есента и все по-често се присещаме за глинения гювеч. Но какво да сготвим в него? Ето няколко предложения, които са много лесни за изпълнение, но не са наложени като практика у нас. Така че, ако се чудите за пореден път какво да сготвите за вечеря, изберете си нещо от настоящия списък.

Снимка: iStock by Getty Images

Пилешки гърди с билки и чесън

Гърдите се натриват със смес от пресни билки като розмарин, мащерка и градински чай. Чесънът се наситнява, заедно с резени лимон или портокал и месото се маринова за 6 часа. Всичко това се пече бавно в глинен съд, докато пилето да стане крехко и ароматно.

Редени зеленчуци

Резени патладжан и тиквички се подреждат в гювеч, като всеки слой се поръсва със сол, черен пипер и зехтин. Между зеленчуците се слагат и други сезонни зеленчуци като чушки, домати и лук. Печете гозбата, докато омекнат и придобият златистокафяв цвят. Ястието става много вкусно, а да не говорим, че е и невероятно полезно.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Риба с лимоново-джинджифилов дресинг

Почистете десетина филета от бяла или друга любима ваша риба и ги поставете върху канапе от нарязани на едро моркови и лук. Залейте рибата с дресинг, направен от пресен джинджифил, лимонов сок, мед и малко соев сос. Дръжте гювеча на ниска температура, докато рибата стане крехка и поеме от всички аромати.

Сладки картофи с подправки и козе сирене

Сварете картофите, след което ги нарежете на дебели кръгове и ги поставете в глинения съд. Поръсете ги обилно с комбинация от смлени подправки като кимион, кориандър и канела. С последната не прекалявайте. Отгоре добавете натрошено козе сирене и печете ястието, докато сиренето се разтопи и образува хрупкава коричка.

Свински вратни пръжоли

След като запечатате пръжолите на тиган от двете страни, увийте ги в листа от кисело зеле и ги наредете в гювеча. На дъното налейте 250 мл светла бира, затворете съда с капака и печете на 120 градуса за 4-5 часа.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин чесън кисело зеле кориандър бира домати моркови портокал свинско пилешко прясна мащерка сушен розмарин лимон картофи чушки тиквички канела лимонов сок джинджифил патладжан кимион козе сирене кромид лук