Необходими продукти:
- 300 г свински гърди с кост, цяло парче
- 300 г телешки ребра с кост
- Зехтин
- Лимон
- Мащерка
- Сол
- Целина
- Сок от буркан с кисели краставички
- 200 мл бира
- Дафинов лист
- Риган
- Девисил
- 200 г кисело зеле
- 200 мл армеева чорба
- 1 червена и 1 зелена чушка, на дребно
- 1 стрък праз
- Краве масло
- Копър и магданоз, наситнени
Начин на приготвяне:
- Ребрата и гърдите се мариноват за 24 часа като се овкусяват със сол, зехтин, резени лимон, мащерка, целина, сок от кисели краставички и бира.
- На другия ден се запечатват в силно загрят тиган без мазнина - за около 3 мин. на всяка страна. Прехвърлят се в тенджера под налягане с 2 л. вода.
- Добавят се дафинов лист, риган и девисил. Месото се вари под налягане за 50 мин.
- На дъното на глиненото гърне се поставя киселото зеле, което се полива с армеевата чорба.
- Отгоре се редят мръвките, чушките, празът, 2-3 бучки краве масло, копърът и магданозът.
- Гювечът се слага в студена фурна, която се пуска на 160 градуса с вентилатор. Ястието се оставя да се готви за 3 часа.
- В една малка чинийка се изваждат по парче от месото и зеленчуците, с цел дегустация. Ако гозбата иска още задушаване, й се долива малко вода и тя се връща за допълнителни 45-60 мин. във фурната.