Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим подправка от сушени чушки

Тя е подходяща за супи, сосове и множество други гозби

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Сушените червени чушки са основна съставка в много кухни по света, защото добавят дълбочина и богатство към ястия като супи, сосове, къри и дори - колкото и странно да звучи - сладкиши. А ако се изсушат в домашни условия, се получава несравнимо по-добър резултат от този на купешките. В Италия например е традиция да се сушат на слънце, но не всеки у нас разполага с къща или хамбар. Така че нека видим как лесно да си приготвим тази любима подправка в домашни условия.

Снимка: iStock by Getty Images

Почистете и изплакнете чушките

Измийте ги внимателно под студена течаща вода, като се уверите, че сте отстранили всички мръсотии по тях. След това подсушете старателно всяка чушка с чиста хавлия или кухненска хартия.

Отстранете дръжките и семената

Не е задължителна стъпка, а е въпрос на естетически виждания, както и на... здрав стомах. По традиция, ако чушките, които ще сушите, са люти - тогава семената се оставят. Но по отношение на сладките червени чушки това е по избор.

Надупчете ги с вилица

Ако желаете, можете допълнително да пробиете няколко дупки в чушките с помощта на клечка за зъби или вилица. Това позволява по-добро циркулация на въздуха по време на процеса на сушене и може да помогне за предотвратяване появата на мухъл или гниене.

Подгответе фурната

Предварително я загрейте до най-ниската възможна температура или на не повече от 70 градуса.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Самото сушене

Поставете чушките върху лист хартия за печене, оставяйки малко пространство между всяка, за да се осигури добра вентилация. Нужни са между 4 и 6 часа време, за да бъде успешно сушенето на пипера.

И накрая...

Можете от време на време да обръщате чушките във фурната за по-равномерно и бързо сушене. Важно е, след като са готови, да ги извадите от съда и да ги оставите напълно да изстинат върху кухненска хартия или стара хавлия. След това ги счукайте в хаванче или друг вид преса за подправки и ги нарежете или накъсайте на малки парченца.

За съхранение

Оставете готовата подправка място, което е далеч от пряка слънчева светлина. Използвайте бурканчета за подправки или найлонови пакетчета със залепващ се отвор. Ако нямате такива, най-обикновена найлонова торбичка също ще свърши работа, но ще трябва да я завържете, за да не изветряват сушените чушки.

 

Дайте оценка:

Тагове: къри супа чили люти чушки червени чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче