Сушените червени чушки са основна съставка в много кухни по света, защото добавят дълбочина и богатство към ястия като супи, сосове, къри и дори - колкото и странно да звучи - сладкиши. А ако се изсушат в домашни условия, се получава несравнимо по-добър резултат от този на купешките. В Италия например е традиция да се сушат на слънце, но не всеки у нас разполага с къща или хамбар. Така че нека видим как лесно да си приготвим тази любима подправка в домашни условия.
Почистете и изплакнете чушките
Измийте ги внимателно под студена течаща вода, като се уверите, че сте отстранили всички мръсотии по тях. След това подсушете старателно всяка чушка с чиста хавлия или кухненска хартия.
Отстранете дръжките и семената
Не е задължителна стъпка, а е въпрос на естетически виждания, както и на... здрав стомах. По традиция, ако чушките, които ще сушите, са люти - тогава семената се оставят. Но по отношение на сладките червени чушки това е по избор.
Надупчете ги с вилица
Ако желаете, можете допълнително да пробиете няколко дупки в чушките с помощта на клечка за зъби или вилица. Това позволява по-добро циркулация на въздуха по време на процеса на сушене и може да помогне за предотвратяване появата на мухъл или гниене.
Подгответе фурната
Предварително я загрейте до най-ниската възможна температура или на не повече от 70 градуса.
Самото сушене
Поставете чушките върху лист хартия за печене, оставяйки малко пространство между всяка, за да се осигури добра вентилация. Нужни са между 4 и 6 часа време, за да бъде успешно сушенето на пипера.
И накрая...
Можете от време на време да обръщате чушките във фурната за по-равномерно и бързо сушене. Важно е, след като са готови, да ги извадите от съда и да ги оставите напълно да изстинат върху кухненска хартия или стара хавлия. След това ги счукайте в хаванче или друг вид преса за подправки и ги нарежете или накъсайте на малки парченца.
За съхранение
Оставете готовата подправка място, което е далеч от пряка слънчева светлина. Използвайте бурканчета за подправки или найлонови пакетчета със залепващ се отвор. Ако нямате такива, най-обикновена найлонова торбичка също ще свърши работа, но ще трябва да я завържете, за да не изветряват сушените чушки.