Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Есенни аромати: Подправките, които не трябва да пропускате през този сезон

Те ще ви донесат истинско усещане за уют и топлина


С настъпването на есента, природата ни дарява с изобилие от аромати и вкусове, които събуждат сетивата и ни носят уют. Това е сезонът, когато започваме да търсим топлина в храната и напитките, а подправките играят ключова роля в създаването на есенния дух. Подправките не само придават характер на ястията, но също така помагат да поддържаме имунната си система в оптимално състояние, което е важно в студените месеци.

Нека видим кои са основните сред тях, които не трябва да пропускаме през есента.

Канела

Снимка: iStock by Getty Images

Едва ли има друга подправка, която толкова добре да олицетворява есента, както канелата. Нейният сладък, топъл аромат ни напомня за домашно приготвени сладкиши, ябълкови пайове и топли напитки. Канелата не само придава аромат, но и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са полезни за здравето. Тя може да се използва както в сладки, така и в солени ястия. Добавете я в гювечи, задушени меса или дори в чаша кафе за уютна есенна нотка.

Карамфил

Снимка: iStock by Getty Images

Карамфилът е друга подправка, която не може да се пропусне през есента. Той има силен, пикантен вкус и често се използва за овкусяване на печива, топли напитки като греяно вино или чай, както и в различни сладка. Карамфилът е известен със своите антисептични и аналгетични свойства, което го прави полезен през сезоните на настинки. Опитайте го в комбинация с ябълки или тиква, за да създадете вдъхновени от есента десерти.

Индийско орехче

Снимка: Shutterstock

Индийското орехче е идеалната подправка за добавяне на нежна, но същевременно дълбока сладост на ястията. То често се използва в крем супи, сосове и печени зеленчуци, но също така е незаменимо в десерти като пудинги, пайове и кремове. Индийското орехче има успокояващ ефект върху храносмилателната система и е чудесно за подпомагане на метаболизма през студените месеци.

Джинджифил

Снимка: iStock by Getty Images

Джинджифилът е подправка, която носи пикантност и свежест, и е особено популярна през есента заради затоплящите си свойства. Освен че придава страхотен вкус на супи, задушени меса и сладкиши, джинджифилът има и мощни противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Джинджифиловите чайове и бисквитки са класика за есенните и зимните дни, а настърган пресен джинджифил може да бъде добавен в почти всяко ястие за допълнителен пикантен акцент.

Кардамон

Снимка: iStock by Getty Images

Кардамонът често се пренебрегва, но неговият леко пикантен и сладък аромат е идеален за есенните месеци. Използва се в печива, кафе, чай и различни сладкиши. Тази подправка не само придава богатство на вкуса, но и има храносмилателни и антибактериални свойства, които са полезни за организма през студеното време.

Звездовиден анасон

Снимка: iStock by Getty Images

Звездовидният анасон има уникален, леко сладък аромат, който често се използва в напитки като греяно вино и чайове. Той също така намира приложение в печива и десерти, придавайки им неповторим вкус. Тази подправка притежава антивирусни и антибактериални свойства, което я прави полезна за предотвратяване на сезонни грипове и настинки.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: карамфил канела джинджифил анасон кардамон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче