Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим перфектни поширани яйца

Готови ли сте да се усъвършенствате?

От Даниела Григорова Даниела Григорова

От всички техники за приготвяне на яйца, поширането може би е тази, която най-много заблуждава хората. Да, пошираните яйца може да изглеждат изискано, но когато се стигне до тях, те са просто яйца, кипнати във вода. Запомнете метода и ще можете да приготвяте перфектни поширани яйца, когато пожелаете. Освен това почти всичко може да се подобри с поширано яйце; обичаме ги върху препечен хляб с масло, зърнени купи, салати и печени зеленчуци, за да назовем само някои идеи. А ако искате да впечатлите някого, направете яйца "Бенедикт" с домашно приготвен холандез.

Продължавайте да четете за нашите инструкции за поширане на яйца, както и за някои хитрини, за да усъвършенствате готвенето си с поширани яйца.

Как да си направим поширани яйца?

Следвайте лесната рецепта стъпка по стъпка по-долу.

  • Напълнете тенджера с вода и я оставете да заври.
  • След като заври, намалете котлона.
  • Счупете едно яйце в малка купа и внимателно го изсипете във водата. Уверете се, че добавяте по едно яйце наведнъж.
  • Изключете котлона, покрийте тенджерата и настройте таймера за 3 минути. Търсите напълно сварени белтъци с достатъчно течни жълтъци. Поиграйте си с времето, за да постигнете перфектното поширано яйце.
  • Извадете пошираните яйца с решетъчна лъжица и ги поставете върху хартиена кърпа, за да се отцедят леко преди сервиране.

Хакове за поширани яйца

Готови ли сте да усъвършенствате пошираните си яйца? Опитайте тези хитрини:

Добавяте оцет и сол

Препоръчваме да добавите малко ябълков оцет към водата за поширане. Добавете и щипка сол във водата, тъй като комбинацията от оцет и сол кара яйцата да плуват във водата и да се сварят по-равномерно, отколкото иначе.

Завъртете водата

Може да завъртите водата и да пуснете яйцето в средата на спиралата. При варенето на яйцето в малък вихър белтъкът ще се увие по-плътно около жълтъка, което ще доведе до по-чисто варено яйце. Опитайте!

Прецедете яйцето

Преди да добавите яйцата във водата, ги прецедете едно по едно в цедка с фина мрежа. Като прецедите яйцата, ще се отървете от излишните белтъци.

Използвайте сетивата си

Най-добрият начин да проверите дали яйцето е готово, е като го извадите с решетъчна лъжица и го "леко разклатите или потупате" с пръст. С едно докосване и малко опит ще можете да разберете дали белтъкът е готов и дали жълтъкът е сготвен според вашите предпочитания.

 

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче