От всички техники за приготвяне на яйца, поширането може би е тази, която най-много заблуждава хората. Да, пошираните яйца може да изглеждат изискано, но когато се стигне до тях, те са просто яйца, кипнати във вода. Запомнете метода и ще можете да приготвяте перфектни поширани яйца, когато пожелаете. Освен това почти всичко може да се подобри с поширано яйце; обичаме ги върху препечен хляб с масло, зърнени купи, салати и печени зеленчуци, за да назовем само някои идеи. А ако искате да впечатлите някого, направете яйца "Бенедикт" с домашно приготвен холандез.
Продължавайте да четете за нашите инструкции за поширане на яйца, както и за някои хитрини, за да усъвършенствате готвенето си с поширани яйца.
Как да си направим поширани яйца?
Следвайте лесната рецепта стъпка по стъпка по-долу.
- Напълнете тенджера с вода и я оставете да заври.
- След като заври, намалете котлона.
- Счупете едно яйце в малка купа и внимателно го изсипете във водата. Уверете се, че добавяте по едно яйце наведнъж.
- Изключете котлона, покрийте тенджерата и настройте таймера за 3 минути. Търсите напълно сварени белтъци с достатъчно течни жълтъци. Поиграйте си с времето, за да постигнете перфектното поширано яйце.
- Извадете пошираните яйца с решетъчна лъжица и ги поставете върху хартиена кърпа, за да се отцедят леко преди сервиране.
Хакове за поширани яйца
Готови ли сте да усъвършенствате пошираните си яйца? Опитайте тези хитрини:
Добавяте оцет и сол
Препоръчваме да добавите малко ябълков оцет към водата за поширане. Добавете и щипка сол във водата, тъй като комбинацията от оцет и сол кара яйцата да плуват във водата и да се сварят по-равномерно, отколкото иначе.
Завъртете водата
Може да завъртите водата и да пуснете яйцето в средата на спиралата. При варенето на яйцето в малък вихър белтъкът ще се увие по-плътно около жълтъка, което ще доведе до по-чисто варено яйце. Опитайте!
Прецедете яйцето
Преди да добавите яйцата във водата, ги прецедете едно по едно в цедка с фина мрежа. Като прецедите яйцата, ще се отървете от излишните белтъци.
Използвайте сетивата си
Най-добрият начин да проверите дали яйцето е готово, е като го извадите с решетъчна лъжица и го "леко разклатите или потупате" с пръст. С едно докосване и малко опит ще можете да разберете дали белтъкът е готов и дали жълтъкът е сготвен според вашите предпочитания.