Приготвянето на солените печени бадеми е доста по-изгодно в домашни условия, а и ни дава широко поле за изява по отношение на вкуса им. Нека първо разгледаме рецептата, а след това да видим и какви допълнителни хитрости можем да приложим за още по-ароматен резултат. Ще ви предложим и вариант за сладки печени бадеми.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. сурови бадеми
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. келтска сол
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 160°.
- Разстелете суровите бадеми върху голяма плоска тава, покрита с хартия за печене.
- В малка купа смесете зехтина, солта, черния пипер, чесъна на прах и пушения червен пипер. Разбъркайте ги добре.
- Разнесете дресинга равномерно, за да покрие всички бадеми.
- Печете във фурната за около 15-20 мин., докато станат златистокафяви и пуснат аромат. Наблюдавайте ги внимателно през последните няколко минути, за да не ги загорите.
- Извадете тавата и оставете бадемите напълно да изстинат. Ако няма да ги хапвате веднага, съхранявайте ги в затворен съд на хладно и тъмно място.
Използвайте ги за закуска, за гарнитура за някоя любима салата или като допълнение към вашето основно ястие. Следват още малко идеи по темата.
Съвети
- Можете да замените пушения червен пипер с подправки по ваш вкус. Страхотна идея е да използвате такива като кимион, кориандър, лют червен пипер или комбинация от билки като розмарин и мащерка.
- Ако искате да направите сладки печени бадеми, просто пропуснете солта и подправките и добавете 2 супени лъжици мед или кленов сироп и го смесете със зехтина. Можете също така да поръсите бадемите с канела и кафява захар, като това трябва да стане преди печене.
- Тази рецепта може да бъде чудесна идея за подарък. Просто опаковайте бадемите в красива кутия или буркан, завържете с красива панделка и сложете малка картичка или етикет.