Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим домашни печени солени бадеми

Вижте какви са тънкостите и се насладете на тези уникални ядки

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
20’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Приготвянето на солените печени бадеми е доста по-изгодно в домашни условия, а и ни дава широко поле за изява по отношение на вкуса им. Нека първо разгледаме рецептата, а след това да видим и какви допълнителни хитрости можем да приложим за още по-ароматен резултат. Ще ви предложим и вариант за сладки печени бадеми.

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. сурови бадеми
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. келтска сол
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 160°.
  2. Разстелете суровите бадеми върху голяма плоска тава, покрита с хартия за печене.
  3. В малка купа смесете зехтина, солта, черния пипер, чесъна на прах и пушения червен пипер. Разбъркайте ги добре.
  4. Разнесете дресинга равномерно, за да покрие всички бадеми.
  5. Печете във фурната за около 15-20 мин., докато станат златистокафяви и пуснат аромат. Наблюдавайте ги внимателно през последните няколко минути, за да не ги загорите.
  6. Извадете тавата и оставете бадемите напълно да изстинат. Ако няма да ги хапвате веднага, съхранявайте ги в затворен съд на хладно и тъмно място.

Използвайте ги за закуска, за гарнитура за някоя любима салата или като допълнение към вашето основно ястие. Следват още малко идеи по темата.

Съвети

  • Можете да замените пушения червен пипер с подправки по ваш вкус. Страхотна идея е да използвате такива като кимион, кориандър, лют червен пипер или комбинация от билки като розмарин и мащерка.
  • Ако искате да направите сладки печени бадеми, просто пропуснете солта и подправките и добавете 2 супени лъжици мед или кленов сироп и го смесете със зехтина. Можете също така да поръсите бадемите с канела и кафява захар, като това трябва да стане преди печене.
  • Тази рецепта може да бъде чудесна идея за подарък. Просто опаковайте бадемите в красива кутия или буркан, завържете с красива панделка и сложете малка картичка или етикет.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер кориандър розмарин мащерка пушен червен пипер кафява захар бадеми канела мед кимион лют пипер чесън на прах келтска сол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче