През 2018 г. близо 70% от плодовете и зеленчуците съдържат високи нива на опасни за здравето пестициди. Днес този процент може и да е по-голям. Независимо от това е важно да знаем как да обработваме покупките си от пазара, за да елиминираме голяма част от вредните в тях вещества.
Изплакването под течаща вода не е достатъчно, затова ви препоръчваме да действате по следния начин.
Вземете достатъчно голям леген, който да побере всичките ви продукти. Налейте го с вода, след което сложете в нея чаша бял винен или ябълков оцет заедно с 2 супени лъжици сода за хляб. Оставете ги да се накиснат за около 15 го 30 мин. По-твърдите плодове и зеленчуци може да изтъркате с четка.
Когато времето отмине, изплакнете всички с чиста вода и готово.
Все пак обаче ви препоръчваме да не консумирате кората на плодовете и зеленчуците, освен ако не сте съвсем наясно с произхода им. Именно в нея се съдържат най-много от пестицидите.
И последно, но не на последно място - интересувайте се откъде идва храната ви. Ако купувате домати например, които идват от другия край на света, бъдете сигурни, че ще съдържат голямо количество вредни вещества в себе си, за да издържат целия път до България без да се развалят. Сезонните плодове из зеленчуци, произведени тук, са най-добрият избор, който може да направите за вас и семейството ви. И колкото по-несъвършен външен вид имат, толкова по-добре. Това е един от белезите, по които ще познаете истинските зеленчуци и плодове.