Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да премахнете бързо голяма част от пестицидите в плодовете и зеленчуците

Грижете се за здравето си


През 2018 г. близо 70% от плодовете и зеленчуците съдържат високи нива на опасни за здравето пестициди. Днес този процент може и да е по-голям. Независимо от това е важно да знаем как да обработваме покупките си от пазара, за да елиминираме голяма част от вредните в тях вещества.

Изплакването под течаща вода не е достатъчно, затова ви препоръчваме да действате по следния начин.

Вземете достатъчно голям леген, който да побере всичките ви продукти. Налейте го с вода, след което сложете в нея чаша бял винен или ябълков оцет заедно с 2 супени лъжици сода за хляб. Оставете ги да се накиснат за около 15 го 30 мин. По-твърдите плодове и зеленчуци може да изтъркате с четка.

Когато времето отмине, изплакнете всички с чиста вода и готово.

Все пак обаче ви препоръчваме да не консумирате кората на плодовете и зеленчуците, освен ако не сте съвсем наясно с произхода им. Именно в нея се съдържат най-много от пестицидите.

И последно, но не на последно място - интересувайте се откъде идва храната ви. Ако купувате домати например, които идват от другия край на света, бъдете сигурни, че ще съдържат голямо количество вредни вещества в себе си, за да издържат целия път до България без да се развалят. Сезонните плодове из зеленчуци, произведени тук, са най-добрият избор, който може да направите за вас и семейството ви. И колкото по-несъвършен външен вид имат, толкова по-добре. Това е един от белезите, по които ще познаете истинските зеленчуци и плодове.

Дайте оценка:

Тагове: домати краставици ябълки круша тиква малини броколи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче