Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да предпазим подправките от нашествието на насекоми

Начините не са един или два, а много повече


Подправките са незаменими в кухнята, но неправилното им съхранение може да привлече буболечки и други насекоми.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите подправките си свежи и без вредители:

Съхранявайте в херметически затворени съдове

Използвайте стъклени, метални или пластмасови съдове с херметически затварящи се капаци. Те предотвратяват достъпа на въздух и влага, които могат да привлекат буболечките. За предпочитане е да ги държите в такива, изработени от стъкло, тъй като не задържат миризми и не реагират с подправките. Металните контейнери са добър избор, ако са направени от неръждаема стомана, а за пластмасовите е важно да се уверите, че са направени от безопасни за храните материали.

Дръжте подправките на сухо място

Влагата е една от основните причини за появата на насекоми. Съхранявайте подправките на сухо и прохладно място, далеч от източници, които биха могли да я причинят.

Високата влажност може да доведе до образуване на плесен и разваляне на подправките. Добро място за съхранение е кухненски шкаф, който е добре вентилиран и не се намира близо до печка или съдомиялна машина.

Снимка: iStock by Getty Images

Замразете ги предварително

Преди да съхранявате новопридобити подправки, можете да ги замразите за няколко дни. Това ще унищожи всички евентуални яйца на насекоми, които е възможно да са били преди това в тях.

Замразяването е ефективен метод за унищожаване на вредители без да се използват химикали. Подправките трябва да се поставят в херметически затворени пликове или контейнери преди замразяване, за да се предотврати поемането на миризми от други храни във фризера.

Редовно почиствайте

Поддържайте шкафовете и местата, където съхранявате подправките, чисти и сухи. Редовното почистване предотвратява натрупването на прах и хранителни остатъци, които могат да привлекат буболечки. Почиствайте вътрешността на шкафовете с топла сапунена вода и се уверете, че са напълно сухи преди да върнете подправките обратно. Можете също да използвате антибактериални кърпи за допълнителна защита.

Използвайте дафинови листа

Дафиновите листа са естествен репелент за много от насекомите. Поставете няколко в съдовете, в които ги съхранявате, или в самите шкафове с подправки. Те не само ще държат буболечките настрана, но и ще придадат приятен аромат.

Дафиновите листа могат да се комбинират с карамфил и черен пипер за допълнителна защита. Подменяйте листата на всеки няколко месеца, за да се възползвате максимално от ефекта им.

Снимка: Unsplash

Проверявайте редовно подправките

Редовно проверявайте подправките за поява на насекоми. Ако забележите буболечки или яйца, незабавно изхвърлете подправката и почистете съответния съд или шкаф. За да избегнете разпространението на буболечки, съхранявайте новите подправки отделно от старите, докато не се уверите, че няма налични вредители. Винаги използвайте чисти лъжици, когато гребвате от бурканчетата с подправки, за да избегнете замърсяване.

Купувайте подправки в малки количества

Купувайте подправки в количества, които можете да използвате в рамките на няколко месеца. Това ще намали риска от привличане на насекоми поради дългосрочното съхранение.

Подправките с времето губят своя аромат и вкус, така че е по-добре да ги подновявате често. Проверявайте срока им годност още при купуването им и избягвайте големите опаковки, освен ако не сте сигурни, че ще ги изразходвате бързо.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер червен пипер дафинов лист