Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да познаем качественото пилешко месо

И какво да направите, ако се съмнявате, че съдържа вредни за тялото вещества

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

В последно време се наблюдава тенденция все повече хора да се отричат от пилешкото месо, тъй като имат съмнения за качеството му. Съществуват и някои теории, че в него се влагат хормони и антибиотици, които се отразяват зле на човешкото здраве.

На първо място се стремете да купувате пилешко с доказан произход. За качественото месо може да се съди най-вече от мириса, цвета и повърхността на кожата. Основен критерий дали месото е прясно е как ухае. Ако пилешкото е старо и е започнало да се разваля, ще усетите, че мирише някак "тежко".

Прясното и качествено пилешко месо винаги е светлорозово, а кожата е леко влажна с жълтеникав цвят. Когато месото започне да се разваля, то сивее. Прясното пилешко месо е пружиниращо и еластично. Не бива да е лепкаво като тиксо на допир. В случай че смятате, че може да има някакъв проблем с него, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите срока на годност, посочен на опаковката. Препоръчително е суровото охладено пилешко да се готви до 2 дни след датата на опаковане, отпечатана на етикета.

Има и някои трикове, които пък биха ви били полезни, ако искате да сте сигурни, че дори и да са били вложени вредни вещества в пилешкото, ще успеете да го "очистите" от тях. Първият вариант е да го накиснете в обикновена минерална вода за няколко часа. Другият вариант е да го потопите в разтвор от 1 литър вода, половин лимон и 2-3 с.л. сол, в който да престои около 2 часа. После течността се изхвърля.

Дайте оценка:

Тагове: пилешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче