Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да обелите много лесно твърдо сварени яйца

И не, няма да ви караме да използвате буркан или друго подобно приспособление


Варените яйца са чудесен начин да си доставим много протеини, витамини и други полезни вещества за тялото ни. Те са особено важна храна за вегетарианците, тъй като чрез тях не се лишават от ценни за нормалното функциониране на организма нутриенти. Освен това, яйцата са с ниско съдържание на въглехидрати, което ги прави идеални и за онези, които по една или друга причина ги избягват.

Може да си похапвате варени яйца, поръсени с малко сол и черен пипер, но ако им добавите само няколко допълнителни съставки, те се превръщат в главен герой на вкусна яйчена салата, а защо не и на основно ястие като традиционното шотландско яйце, увито в кайма.

И колкото и лесно да изглежда да се борави с този животински продукт, той носи своите специфики и не сте ли наясно с тях, готвенето с лекота ще се превърне в истинска катастрофа.

В този текст обаче ще наблегнем на един по-досаден проблем, с който се сблъскват всички любители на варените яйца - беленето им. Какво трябва да направите, за да премахнете лесно черупката, а не да я чоплите дълго време, докато на всичкото отгоре половината белтък остане по нея, ще видим в следващите редове.

Когато става въпрос за храна, винаги посочваме, че тя трябва да е възможно най-прясна. Искате ли лесно белещи се твърдо сварени яйца обаче е хубаво да пренебрегнете това правило. Не става въпрос, разбира се, да са близо до срока на годност, но няколко дни след опаковането им е добър отрязък от време. Изследователят на храни Харолд Макгий съветва именно това. Причината се крие зад албумина, който при по-старите яйца е с по-високо pH и заради това белтъкът не е прилепен толкова здраво по мембраната на черупката. Това помага, когато сварите яйцето, да можете да го обелите значително по-лесно.

В наши дни да се попадне на застояли по рафтовете яйца е почти невъзможно, тъй като в голяма част от случите те биват опаковани и доставени веднага след снасянето им. Не мислим, че и да купувате хранителен продукт, който е с дата по-близка до крайния му срок на годност, е правилният подход тук. Съществуват не малко пинизи, за да се справите с тази задача и с пресни яйца, затова сега ще открехнем завесата към някои от тях.

Сода и оцет във водата

Макгийн съветва да добавите чаена лъжичка сода за хляб на 1 л вода, в която да сварите яйцата или вместо нея, да използвате супена лъжица оцет. И двата метода целят да повлияят на черупката, като във втория ще бъде буквално разядена, ако не извадите веднага яйцата от водата. Киселината обаче има и друго по-интересно и полезно качество - при наличие на счупване, да не позволи на излезлия вече белтък да се разлее из тенджерата. Така че няма нищо лошо да опитате някой от тези два хака при следващото варене на яйца.

Тактиката на Жак Пепен

Един от най-близките приятели на любимата на мнозина американска готвачка Джулия Чайлд, известният френски кулинар Жак Пепен, има свое мнение по въпроса с варенето на яйца. Ето какво е то.

За целта ви е необходимо чисто пинче за коркова дъска. С него пробийте дупчица в долната част на яйцето и го сварете както обикновено. Идеята тук е част от водата да проникне във вътрешността на черупката и така мембраната да се освободи по-лесно, след като белтъкът се втвърди.

Може да видите как точно да го направите във видеото.

Дайте оценка:

Тагове: яйца

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче