Две минути и половина или три - вечният въпрос, който трябва да ни подсигури идеалното рохко яйце. За жалост, резултатът почти никога не е този, който очакваме (както е всъщност и в живота, но това е друга тема).
На пръв поглед варенето на яйца изглежда доста проста задача, преди човек да се е заел с нея. За онези, предпочитащи течния жълтък пред по-твърдия пък ще трябва да се изправят пред още едно предизвикателство, за което е добре да знаят някоя и друга подробност още в началото.
Както за всичко останало, така и за варенето на яйца има техника. Рохките се нуждаят между 3 и 4 мин. във врящата вода, за да добият правилната консистенция на жълтъка, затова и трябва да се внимава, защото - повярвайте - една минута може да доведе крайния резултат до съвсем друго ниво на варене.
Ето защо днес ще ви предложим две безотказни техники за приготвяне на рохки яйца, с които всеки път ще се наслаждавате на вкуса им, без да се налага да гадаете дали ще успеете или не.
Първа техника: Във вряща вода
- Сложете на котлона съд с вода, за да заври.
- Внимателно сложете яйцата в нея. Щом заври отново, намалете котлона. Водата трябва да къкри. Така варете яйцата между 3 и 4 мин.
- Извадете ги след това от водата, поставете ги в гевгир и ги минете през студена течаща вода, за да спрете процеса на готвене.
- Сервирайте.
Втора техника: В студена вода
- Сложете яйцата в съд със студена вода и я оставете да заври.
- Когато това стане, намалете температурата, докато течността закъкри, и варете още 1 мин.
- Извадете яйцата от водата. Поставете ги в гевгир и ги минете през студена течаща вода, за да спрете процеса на готвене.
- Сервирайте.
Важно: Преди да варите яйцата, те трябва да са на стайна температура. Ако ги взимате направо от хладилника, имайте предвид, че времето за готвене ще се промени съответно на:
- Първа техника: 5 до 7 мин.
- Втора техника: 3 до 5 мин.