Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гладък като кадифе - сосът с перфектна консистенция

Разберете кои са начините за сгъстяване, ако нещо в рецептата се обърка


Най-хубавият сос трябва да бъде с кафидено гладка консистенция, която е нито прекалено гъста, нито твърде рядка. Качеството му се проверява лесно с гърба на лъжица - ако конисистенцията му е правилната, той ще го покрие без да се разтича.

Когато готвим у дома обаче, можем да си позволим да не спазваме определени стандарти, което е и най-хубавото. Затова гъстотата на сосовете зависи от вашите собствени предпочитания.

Да предположим, че имате някакъв опит в кухнята, умеете да следвате рецепти, но крайният резултат не винаги е на лице. Важността на сосовете в кулинарията е толкова голяма, че една от първоначалните идеи на Джулия Чайлд, преди да преработи книгата до финалния вариант на "Изкуството на френската кухня", издадена през 1961 г., е да има отделна книга, която разкрива тайната на различните видове сосове и как се приготвят те.

И тъй като не подценяваме мнението на тази световноизвестна кулинарка, днес ще поговорим за онези случаи, в които сметките просто не излизат и рецептата успява да ви подведе. Ако сосът ви се окаже рядък, решението как да го преработите се намира в следващите редове.

Редуциране

Твърде рядък сос се сгъстява най-лесно чрез процеса на редуциране, или казано по-просто - да се остави част от течността да се изпари.

Преди да прибегнете към него трябва да знаете, че някои сосове се досгъстяват сами, след като бъдат свалени от огъня, затова първо се убедете дали това ще се случи. Десет минути ще са ви достатъчни, за да го проверите.

След като вече е ясно, че сосът няма да се сгъсти от самосебе си, махнете капака на съда, в който го готвите и го върнете на котлона на средна степен. Така излишната течност ще се изпари, а за няколко минути съдържанието ще е с по-гъста консистенция.

Тази техника е за предпочитане пред добавянето на допълнителни продукти, които да повлияят на гъстотата на соса, тъй като с тях процесът се контролира трудно.

Бяло брашно/Нишесте

Този начин може би е един от най-разпространените , защото спестява време, а резултатът е почти мигновен.

В оригиналните рецепти на някои известни сосове като бешамел например се прилага именно той. За да прибегне към него обаче, човек трябва да има известни предварителни познания, защото може лесно да се сдобие с лепкави буци вместо сос. Разликата, която трябва да подчертаем тук обаче е следната - бешамелът се сгъстява в самото начало, като брашното се запържва в мазнина, обикновено тя е под формата на масло, но не е изключено да се използват и негови заместители. Този метод носи името Ру и е известен не само в европейската кухня. Брашното също може да се замени с друго и дори с царевично нишесте.

Приложете техниката, като запържите брашното в масло и след това към тях полека добавите течността от редкия сос. След като не спирате да бъркате постоянно, ще получите гъста каша, която следва да изсипете при останалия сос, докато разбърквате и него. Така ще предотвратите появата на бучки.

Жълтъци

Жълтъците са друг често срещан начин за сгъстяване. С тях се приготвят сосове като Холандез, Беарнез и майонеза.Първото, което трябва да направите е да разбиете жълтъците до гладкост и да започнете да добавяте мазнина на тънка струя, докато - най-добре с телена бъркалка - не спирате да бъркате сместа.

Може да използвате тази техника да сгъстявате супи и сосове, както и да обогатите вкуса им. За целта първо е необходимо да смесите жълтъците с мляко или течна сметана и да темпрерирате готовата течност, за да не се пресече. Това става най-лесно като добавите малко количество от горещия сос в сместа, разбъркате и го върнете обратно на лека струя обратно.

Завършете сосовете с парче масло

Маслото няма функцията на сгъстител, но парченце от него в края на готвенето ще придаде допълнителен вкус и блясък на вашия сос.

Опитайте някои от нашите невероятни предложения за сосове:

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бяло брашно прясно мляко готварска сметана

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче