Сосът е е онова нежно допълнение към ястието, което го обгръща с вкусове и аромати. Той носи със себе си завършеност, дава сочни нотки елегантност и финал, достоен за най-деликатното небце.
И въпреки че майонезата и кетчупът също спадат към групата на сосовете, днес съвсем няма да си говорим за тях (може би друг път).
С цялото си величие ще приветстваме един от класическите сосове във френската кухня - холандез, и неговия братовчед по състав - сос беарнез.
В класическата френска кухня основните сосове са пет и са строго определени. В началото обаче те са били четири. Техен създател е роденият в Париж през 1784 г. Мари-Антоан Карем - един от най-известните френски готвачи на своето време, с голям принос в развитието на френската кухня.
Както обикновено се случва в развитието на историята, друг известен кулинар от Франция на име Жорж Огюст Ескофие, маха един от четирите соса на Карем и добавя нови два. Така той окончателно определя онези пет, които познаваме и днес - бешамел, велутé, еспаньол, холандез и класическия доматен сос.
Сосът холандез е познат най-вече от ястието "Яйца по бенедиктински".
Той е маслен сос, приготвен от затоплени жълтъци, разтопено пречистено масло и лимон. беарнез е негова вариация, измислена от главния готвач Жул Колет в Париж през 1830 г.и кръстена в чест на френската провинция Беарн. Разликата тук е в добавката на някои съставки. Основата е сосът холандез, в допълнение с лук шалот, естрагон, а лимонът се заменя от бял винен оцет.
И двата соса се разпознават мигновено по бледожълтия им цвят и и гладката кремообразна текстура. Използват се обаче за овкусяване на различни ястия. Холандезът например е подходящ за зеленчуци, яйца, морски дарове и риба, докато беарнез се съчетава идеално с месо.
Много от големите кулинари разкриват тайната на перфектния холандез, достъпни и сега в интернет. Никога не е излишно да се поучим от съветите на Джулия Чайлд и Жак Пепен, нали? Затова преди да пробвате някоя случайно подхвърлена рецепта, проучете какво казват по въпроса величията на френската класическа кухня.