Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сосът с месо на мама Скорсезе

Великият Скорсезе черпи вдъхновение за филмите си от рецептите на майка си

Катерина Скорсезе e майката на прочутия филмов режисьор Мартин Скорсезе. Всъщност, ако сте гледали неговия филм "Добри момчета", със сигурност сте я виждали, но може би не сте знаели, че това е тя. Ако се сещате - това е майката на Томи, при която той и приятелите му гангстери отиват една нощ по спешност, а тя ги гощава с паста.

Сосът, описан тук, обаче, се прави в друга сцена на филма - когато Поли и бандата му са в затвора, където по цял ден си готвят вкусни италиански гозби. Самият сос може да се хапва в този му вид или пък с него да си гарнирате прясно сварена паста.

За соса с месото:

  • 200-300 гр. телешки джолан
  • 200-300 гр. свинска наденица
  • Зехтин
  • Средна глава лук, нарязана на ситно
  • 5-6 големи скилидки чесън
  • 200 гр. доматено пюре от консерва
  • 2 консерви от по 800 гр. стъргани домати - италиански стил

За кюфтенцата:

  • 500 гр. кайма смес от телешко и свинско месо
  • 1 бр. яйце
  • Настъргани твърди сирена (ако е възможно, от типа Локатели или Сардо)
  • Пресен магданоз
  • Чеснова сол (по желание)
  • Сол
  • Червен пипер
  • Доматено пюре
  • Галета за консистенция (ако се наложи)

Начин на приготвяне:

  1. Сотирайте джолана и наденицата в голяма тенджера. Използвайте зехтин. Когато месото добие лек загар, го извадете в една купа и в същата тенджера сотирайте целите скилидки чесън заедно с лука. Целта е да добият леко златист цвят. Добавете към тях консервата с доматено пюре и вода в съотношение 1:3. Може да използвате консервата от пюрето, за да си премерите водата по-лесно. Тъкмо и да отмиете останалото по стените пюренце. Прецедете стърганите домати през сито, за да махнете семките и ги добавете към сместа.

    KELA Тенджера с капак Cailin - Ø 24 см - 5,0 л.

    Висококачествен стъклен капак с дръжка от неръждаема стомана

  2. Когато сосът започне да бълбука, добавете солта и червения пипер и оставете всичко да покъкри за малко като разбърквате от време на време. Разбъркването трябва да става по следния начин - потапяте бъркалката на дъното, започвате въртеливо да разбърквате и, без да спирате, изтегляте бъркалката нагоре. И така няколко пъти. Важно условие според мама Скорсезе е да не слагате никакъв риган! Нека послушаме жената.
  3. Време е да добавим и големите парчета месо. Гответе ги без капак докато вече може месото да се раздърпа лесно с помощта на вилица.
  4. Смесете всички продукти, нужни за кюфтенцата, и ги оформете на топчета с размера на яйце. Те се слагат в соса без да се пържат. Когато изплуват на повърхността (докато това стане, не бъркайте соса), би трябвало да са готови. Оставете сместа да покъкри още няколко минути. Не спирайте да разбърквате.

Saluti!

 

Дайте оценка:

Тагове: чесън лук свинско телешко чоризо наденица Италианско Италианско от САЩ

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче