Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си направим рибен бульон у дома

Той е идеалното допълнение към всяко ястие на морска тематика

Рибният бульон е прекрасна основа за приготвянето на супи, ризото с морски дарове и сосове. Може обаче да избягвате да го правите вкъщи, тъй като звучи като доста трудоемък и времеемък процес. Но ще ви изненадаме.

За разлика от месните бульони, рибният е лесен за приготвяне. Не изисква да къкри с часове, да бъде разбъркван или да премахвате изплувалата на повърхността мазнина, а на всичкото отгоре е готов само за 45 минути.

Дори някои рецепти да изискват например пилешки бульон, когато става въпрос за обикновена супа от миди, рибният ще обогати значително повече всяко ястие с морски дарове и ще изкачи вкуса на друго ниво.

За да си го приготвите у дома, ще са ви необходими следните съставки:

  • 2-3 стръка прясна мащерка
  • 2-3 зърна черен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 2-4 стръка пресен магданоз
  • 1 дафинов лист
  • 2 с.л. неосолено масло
  • 1 стрък селъри, нарязан
  • 1 средно голям морков, едро нарязан
  • 1 средно голяма глава лук, едро нарязана
  • Около 2 кг остатъци от риба (глави, кости, опашки)
  • 1 ч.ч. сухо бяло вино
  • Около 3 до 4 л вода

Начин на приготвяне:

  1. В парче марля сложете мащерката, черния пипер, чесъна, магданоза и дафиновия лист. Завийте го на малко пакетче и го вържете със здрав конец.
  2. В достатъчно голяма тенджера загрейте маслото на средна степен.
  3. Намалете температурата и сложете селърито, моркова и лука. Задушете зеленчуците внимателно под капак за около 5 мин., или докато лукът омекне и стане леко полупрозрачен, но в никакъв случай кафяв.
  4. Добавете остатъците от риба, покрийте ги с парче хартия за печене, поставете капака и ги гответе, докато костите от прозрачни започнат да стават с по-плътен цвят.
  5. Махнете капака и пергаментовата хартия. Сипете виното и увеличете степента на котлона. Сместа трябва да започне да къкри.
  6. Добавете марлята с подправките и водата, оставете я да кипне и нека ври за 30-45 мин.
  7. Когато времето изтече, прецедете бульона, охладете го, пресипете го в буркани или други удобни за вас съдове и го приберете в хладилника.

Съвет: Пресният рибен бульон може да се използва от три до четири дни след приготвянето му, ако е съхраняван в хладилник. Нямате ли намерение да го използвате целия на един път, замразете го на порции в торбички с цип. Така той ще се съхрани до два месеца.

Дайте оценка:

Тагове: риба