Рибният бульон е прекрасна основа за приготвянето на супи, ризото с морски дарове и сосове. Може обаче да избягвате да го правите вкъщи, тъй като звучи като доста трудоемък и времеемък процес. Но ще ви изненадаме.
За разлика от месните бульони, рибният е лесен за приготвяне. Не изисква да къкри с часове, да бъде разбъркван или да премахвате изплувалата на повърхността мазнина, а на всичкото отгоре е готов само за 45 минути.
Дори някои рецепти да изискват например пилешки бульон, когато става въпрос за обикновена супа от миди, рибният ще обогати значително повече всяко ястие с морски дарове и ще изкачи вкуса на друго ниво.
За да си го приготвите у дома, ще са ви необходими следните съставки:
- 2-3 стръка прясна мащерка
- 2-3 зърна черен пипер
- 1 скилидка чесън
- 2-4 стръка пресен магданоз
- 1 дафинов лист
- 2 с.л. неосолено масло
- 1 стрък селъри, нарязан
- 1 средно голям морков, едро нарязан
- 1 средно голяма глава лук, едро нарязана
- Около 2 кг остатъци от риба (глави, кости, опашки)
- 1 ч.ч. сухо бяло вино
- Около 3 до 4 л вода
Начин на приготвяне:
- В парче марля сложете мащерката, черния пипер, чесъна, магданоза и дафиновия лист. Завийте го на малко пакетче и го вържете със здрав конец.
- В достатъчно голяма тенджера загрейте маслото на средна степен.
- Намалете температурата и сложете селърито, моркова и лука. Задушете зеленчуците внимателно под капак за около 5 мин., или докато лукът омекне и стане леко полупрозрачен, но в никакъв случай кафяв.
- Добавете остатъците от риба, покрийте ги с парче хартия за печене, поставете капака и ги гответе, докато костите от прозрачни започнат да стават с по-плътен цвят.
- Махнете капака и пергаментовата хартия. Сипете виното и увеличете степента на котлона. Сместа трябва да започне да къкри.
- Добавете марлята с подправките и водата, оставете я да кипне и нека ври за 30-45 мин.
- Когато времето изтече, прецедете бульона, охладете го, пресипете го в буркани или други удобни за вас съдове и го приберете в хладилника.
Съвет: Пресният рибен бульон може да се използва от три до четири дни след приготвянето му, ако е съхраняван в хладилник. Нямате ли намерение да го използвате целия на един път, замразете го на порции в торбички с цип. Така той ще се съхрани до два месеца.