Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да сготвим консервирана леща по тези 5 атрактивни начина

Съкратете времето в кухнята и се хранете вкусно


Консервираната леща е практичен и достъпен продукт, който може да спести време и усилия в кухнята. Тя е богата на протеини, фибри и желязо, а вкусът ѝ се комбинира лесно с различни ястия. Ако търсите идеи как да я включите в менюто си, ето пет интересни предложения.

Бърза крем супа от леща

Консервираната леща е перфектна за крем супи, които стават за броени минути. Задушете лук, чесън и моркови в малко зехтин, добавете лещата, зеленчуков бульон и любимите си подправки (например кимион или куркума). Пасирайте до гладка текстура и сервирайте с крутони и с капка сметана. Това е идеален вариант за обяд или лека вечеря.

Използвайте лещата в салати

Снимка: iStock by Getty Images

Консервираната леща е чудесна добавка към свежи салати. Смесете я с нарязан домат, краставица, червен лук и магданоз, след което залейте с дресинг от лимонов сок и зехтин. Може да добавите и сирене фета или авокадо за повече вкус. Лещата добавя текстура и протеини, правейки салатата по-засищаща.

Вегетариански кюфтета от леща

С консервирана леща можете да приготвите лесни вегетариански кюфтета. Пасирайте лещата и я смесете с галета, яйце, ситно нарязан лук и подправки като кориандър или червен пипер. Оформете малки кюфтенца и ги изпечете или изпържете. Те са подходящи за основно ястие, гарнитура и дори за сандвичи.

Леща като плънка за пълнени зеленчуци

Консервираната леща може да се използва като плънка за пълнени зеленчуци - чушки, тиквички или домати. Смесете я с ориз или киноа, ситно нарязан лук, моркови и подправки. Напълнете зеленчуците, полейте с доматен сос и изпечете във фурната. Това е здравословно и вкусно предложение за вечеря.

Снимка: iStock by Getty Images

Леща в паста сос

Лещата е отлична добавка към сосове за паста. Смесете я с доматен сос, задушени зеленчуци и малко сметана за повече плътност. Сложете пресен босилек и настърган пармезан, за да завършите ястието. Тази рецепта е особено подходяща за тези, които искат да увеличат приема на протеини, без да използват за целта месо.

Купете прибори за хранене

За създаването на уютен дом, всеки малък детайл има значение

Дайте оценка:

Тагове: леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче