Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да се забавляваме с децата на Коледа: Как да си направим джинджифилови сладки

Поканете уюта у дома


Коледа е най-подходящото време да прекараме повече пълноценни моменти с децата си, изпълнени с радост в уютната атмосфера на дома. Една от най-приятните традиции в това време на годината е правенето на джинджифилови сладки. Задачата е не само интересна за малките, но и ги учи на различни умения в кухнята като отмерване на съставките, смесването им, замесване на тесто, декориране, докато всичко това се случва под зоркия поглед на родителите.

Джинджифиловите сладки символизират Коледа с неповторимият си аромат на канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче. Те са лесни за приготвяне, а тяхната форма на звезди, елхички, снежинки или джинджифилови човечета допринася още повече за повдигане на празничния дух. Декорацията им с цветни глазури и захарни украшения е истинско творческо предизвикателство за малките помощници и може би най-голямото забавление.

Купете купи за смесване

Бъдете като истински професионалисти у дома

За да започнете, пригответе следните продукти:

  • 315 г брашно
  • 100 г захар
  • 115 г масло (меко, на стайна температура)
  • 120 г мед 
  • 1 яйце 
  • 1 ч.л. сода за хляб 
  • 1 ч.л. смлян джинджифил 
  • 1 ч.л. канела 
  • ½ ч.л. смлян карамфил 
  • Щипка сол 

Подготовка на тестото

  1. В голяма купа смесете брашното, содата, солта и подправките.
  2. В друга купа разбийте мекото масло със захарта, докато стане пухкаво. Добавете яйцето и меда, като продължавате да разбърквате.
  3. Постепенно добавяйте сухите съставки към маслената смес и омесете гладко тесто.
  4. Завийте тестото в стреч фолио и го оставете да почине в хладилника за около 1 час. Това помага на подправките да освободят аромата си и прави тестото по-лесно за разточване.

Разточване на тестото и изрязване на формичките

Снимка: iStock by Getty Images

  1. Загрейте фурната на 180°C и подгответе тавите, като ги покриете с хартия за печене.
  2. Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 0.5 см.
  3. Използвайте формички за сладки, за да изрежете различни фигурки. Децата обожават тази част.
  4. Печете сладките за 8-10 минути, докато станат златисти по краищата. След това ги оставете да се охладят напълно, преди да започнете декорацията.

Декориране на джинджифиловите сладки

Снимка: iStock by Getty Images

Пригответе кралска глазура, като разбиете белтък с пудра захар и няколко капки лимонов сок. Разделете глазурата на няколко купички и добавете сладкарска боя, за да направите различни цветове.

Дайте на децата четчици, шприцове и торбички с изрязани ъгълчета, за да декорират сладките. Добавете цветни перлички, шоколадови стърготини и други видове украси за още по-вълнуващо изживяване на малчуганите, където ще могат да развихрят своята креативност.

След като всички сладки са готови и красиво декорирани, организирайте събиране с други дечица или ги подарете на близки и приятели за Коледа. Няма нищо по-хубаво от ръчно изработените подаръци.

Снимка: iStock by Getty Images

Съвместното приготвяне на джинджифилови сладки е прекрасен начин да се забавлявате с децата и да усетите магията на празниците. Развихрете въображението си и създайте не само вкусни, но и незабравими моменти за цялото семейство.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло карамфил Коледа яйца бяла захар сода мед джинджифил

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче