Ако сте любители на сладките изкушения, а искате да намалите консумацията на захар драстично, тази рецепта е точно за вас. Не е задължително десертите да бъдат пълни с изкуствени подсладители, за да ни носят наслада. Здравословни, без глутен, без мазнини и без рафинирана захар, тези бисквити си заслужават да бъдат опитани, защото са истинска фантазия, а приготовлението им отнема един миг.
Захарта е една от най-вредните и опасни за здравето съставки. За съжаление, тя присъства в ежедневието ни в големи количества, дори в солените храни. При повечето хора дневният прием надскача многократно здравословния максимум захар, който се счита за безопасен за здравето. Не съществува определен точен грамаж, който да е еднакво полезен за всички. Световната здравна организация препоръчва да се консумира захар, която да е в рамките на 10% или по-малко от общия калориен прием за деня. Според Американската сърдечна асоциация пък приемът на захар трябва да е още по-малък -сведен до 6%. Тъй като жените и мъжете имат различно тегло и ръст, за жените се препоръчва дневният прием да не надвишава приблизително 6 чаени лъжички без връх на ден, а за мъжете - приблизително 9 чаени лъжички дневно.
Съществуват обаче и полезни захари. Такива се съдържат в меда, естествените подсладители, плодовете, кленовия сироп, ечемичния малц и други.
Необходими продукти:
- 1 и ½ ч.ч. овесени ядки или натурално мюсли микс
- 2 големи банана
- 50 г стафиди
- 50 г черен шоколад
- щипка сол
- щипка канела
Бананите се обелват, разрязват на две и слагат в купа. Намачкват се с помощта на прибор за намачкване на картофи, докато станат на пюре. Не ползвайте пасатор или блендер, защото ще се получат прекалено кашкави.
Към намачканите банани се добавят солта и канелата.
Изсипват се овесените ядки и стафидите.
Сместа се разбърква много добре.
От нея се взема с помощта на супена лъжица. Една лъжица - една бисквита. С ръце се оформя обла бисквита. Готовите се подреждат в тава с хартия за печене на разстояние една от друга. Излизат средно между 13 и 15 броя.
Върху всяка бисквита се поръсват парченца от нарязания на ситно с нож шоколад. Можете да го замените и с шоколадови капки.
Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна в продължение на 20 минути.
Изваждат се и се оставят да се охладят напълно. Първоначално може да ви се сторят меки на допир, но с охлаждането се втвърдяват и придобиват хрупкавост.
Съвет: По желание в сместа можете да добавите още различни видове нарязани ядки - орехи, лешници, бадеми или други, както и полезни семена или друг вид сушени плодове, ако не обичате стафиди. С червени боровинки също се получават прекрасни.
Тези полезни бисквити са диетични и богати на много фибри и полезни елементи за организма. Заместват напълно глада за сладко, без в тях да има и грам захар. Изключително подходящи са и за деца.