Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо не е добра идея да съхранявате картофите в хладилника

Има солидно научно обяснение за това


Картофите са едни от най-разпространените кореноплодни зеленчуци заради тяхната хранителна стойност и лесния начин, по който се вписват във всякакви ястия.

Оказва се обаче, че начинът им на съхранение е доста важен за тяхното качество след това.

В статия от британския Mirror се съобщава как бъдещите пържени картофки трябва да се държат далече от хладилника, а според Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Обединеното кралство, съхранявани в хладилника, всъщност картофите могат да бъдат опасни за здравето.

Обяснението за това се крие в нишестето, което в студена среда се превръща в захари. Когато този зеленчук се пече или пържи след това, те се свързват с аминокиселината аспарагин и заедно създават химикала акриламид, смятан за вреден.

Разбираемо е, че всеки би прибягнал да прибере картофите в хладилника, особено при по-топло време, за да ги предпази от покълване.

Защо обаче това не бива да се насърчава, нека разберем.

Акриламидът е канцерогенен и се среща в редица храни, сред които кафето и картофите. Във видео в YouTube д-р Ерик Берг, който се фокусира върху загубата на тегло чрез естествени методи, разказва за канцерогенния химикал накратко.

Акриламидът се получава от готвене на висока температура на продукти с високо съдържание на въглехидрати и аминокиселината аспарагин. При 120 градуса се получава субстанция на основата на пластмасата, която се нарича акриламид. Според Националните институти по здравеопазване на САЩ въпросното съединение е обвързано с появата на рак, но твърдението все още не е напълно доказано.

Въпреки това, както казва и д-р Берг във видеото - почти е невъзможно да се избегне всяка една отрова и токсини в храната. Затова той дава начин да се компенсира поглъщането на вредното съединение, чрез яденето на кръстоцветни зеленчуци, като броколи и зеле.

Може също да намалите нивата на акриламид като накиснете картофите във вода поне 30 минути преди да ги изпържите.

Що се отнася до хладилника, по-добрият вариант е да държите тези кореноплодни на хладно и тъмно място извън него.

Дайте оценка:

Тагове: картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче